Languages

  • Français
  • Македонски
  • English
  • Shqip

Програмата за децентрализирана соработка помеѓу Долна Нормандија и Република Македонија има основна цел да придонесе за развојот на доброто локално владеење и рамномерниот регионален развој во двете територии. Оваа соработка се реализира преку преку размени на добри практики во повеќе области меѓу различни чинители како локални власти, здруженија на граѓани, образовни установи и приватен сектор.


Вести од соработката | Координација
08.07.2014


Обуката за наставници организирана од страна на фондацијата Метаморфозис и Меѓународниот институт за човекови права и мир, која се одржа во Каен од 17 до 19 јуни, обедини наставници и експерти од двете територии кои работат со млади на тема слобода на говор и приватност на интернет.
 
Оваа средба имаше за цел да ги обучи учесниците преку кои алатки поефикасно да го доближат дигиталниот свет до младите како и да ги запознаат со последиците од ко...
>>>
Вести од соработката | Човекови права
08.07.2014
На 6ти јули, седумте учесници од Македонија со голем ентузијазам и жед за знаење заминаа за Каен. Универзитетот на мирот 2014 година се отвори со неофицијална средба на која што учесниците од сите земји се запознаа и имаа можност да ги споделат своите мислења и очекувања од Универзитетот.
 
Оваа година темата на Универзитетот на мирот „Да се бориме за слобода“, отвора многу интересна полемика која сигурно ќе даде простор за богата дебата. Учесниц...
>>>
Вести од соработката | Координација
03.07.2014

На 28 јуни 2014 година канцеларијата за децентрализирана соработка помеѓу Долна Нормандија и Македонија заедно со многубројни организации, посетители и жители на Сараево, присуствуваше на одбележувањето на почетокот на Првата светска војна. Пред 100 години на истиот датум и истото место, австро-унгарскиот престолонаследник Франц Фердинанд бил убиен од деветнаесетгодишниот Гаврило Принцип. Овој настан се смета за повод на започнувањето на Првата...
>>>

Pages

 

© Регионален совет на Долна Нормандија – Сите права се задржаниУпотреба на името „Македонија“