Languages

  • Français
  • Македонски
  • English
  • Shqip

Програмата за децентрализирана соработка помеѓу Долна Нормандија и Република Македонија има основна цел да придонесе за развојот на доброто локално владеење и рамномерниот регионален развој во двете територии. Оваа соработка се реализира преку преку размени на добри практики во повеќе области меѓу различни чинители како локални власти, здруженија на граѓани, образовни установи и приватен сектор.


Вести од соработката | Координација
11.08.2014
Краткометражниот документарен филм „Војникот Рајан од Битола“ го прошета светот и беше презентиран дури и за време на комеморацијата на Истоварувањето во Долна Нормандија. Публиката беше трогната од животната приказна на Панде Матевски, војникот кој потекнува од Битола и бил мобилизиран во американската армија и испратен во Нормандија на Денот-Д, каде загинал на 6ти јуни 1944 година. По успехот на филмот и големиот број написи во медиумите, оваа...
>>>
Вести од соработката | Координација
25.07.2014

Оваа година Македонија се претстави на Универзитетот на мирот со 7 учесници, 2 говорници и 1 македонски филм
 
Универзитетот на мирот 2014 организиран од страна на Институтот за човекови права и мир во Каен поттикна богати дебати и размени.
Седумте учесници од Македонија се вратија полни со импресии и збогатени со нови знаења. За време на предавањата на темата „Да се бориме за слобода“ учесниците имаа прилика да споделат мислења околу оваа полем...
>>>
Вести од соработката | Координација
14.07.2014
Во рамки на соработката помеѓу Долна Нормандија и Македонија Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија (МХК) и Институтот за човекови права и мир од Каен, Франција организираат Школа за човекови права за млади од двете држави.
 
Школата на тема „Кривични дела сторени од омраза помеѓу младите на етничка и религиозна основа во Република Македонија и Каен, Долна Нормандија“ ќе се одвива од 19ти и 25ти август.
 
На школата ќе бида...
>>>

Pages

 

© Регионален совет на Долна Нормандија – Сите права се задржаниУпотреба на името „Македонија“