Languages

  • Français
  • Македонски
  • English
  • Shqip

Програмата за децентрализирана соработка помеѓу Долна Нормандија и Република Македонија има основна цел да придонесе за развојот на доброто локално владеење и рамномерниот регионален развој во двете територии. Оваа соработка се реализира преку преку размени на добри практики во повеќе области меѓу различни чинители како локални власти, здруженија на граѓани, образовни установи и приватен сектор.


Вести од соработката | Човекови права
27.06.2014

Голем број на ентузијастични франкофони од Македонија се пријавија за учество на Универзитетот на мирот 2014. Токму од тие причини процесот на селекција беше мошне тежок за Канцеларијата на соработката Долна Нормандија/Македонија и Меѓународниот Институт за Човекови права и мир од Каен. Поради големиот интерес за Универзитетот на мирот 2014, оваа година Институтот за Човекови права и мир од Каен реши да поддржи седум учесници од Македонија. Нивн...
>>>
Вести од соработката | Збратимување на градови
23.06.2014
Од 17 до 20 јуни француска делегација од градот Шербур беше во посета на Велес. Делегацијата предводена од Барзен Бонјади, член на општинскиот совет на Шербур одговорен за млади оствари средба со претставници на Советот на Општина Велес, директорите и професорите по француски јазик од четирите средни училишта во Велес. Три професори од Шербур беа присутни со цел да ја зацврстат соработката помеѓу двата града преку работата на училиштата.
 
Училиш...
>>>
Вести од соработката | Координација
16.06.2014
Започнува седмото издание на фестивалот на француски филм кој ќе се одржува од 18 до 22 јуни во Скопје и Охрид. По тој повод беше одржана прес конференција на 16 јуни на која француската амбасадорка во Македонија госпоѓа Лоренс Оер ја најави популарната комедија „КЕ Д’ОРСЕ“ на Бертран Таверние која ќе го отвори фестивалот.
 
Пред присутните новинари и љубители на филмот, амбасадорката ја искористи можноста да им се заблагодари на сите кои го подд...
>>>

Pages

 

© Регионален совет на Долна Нормандија – Сите права се задржаниУпотреба на името „Македонија“