Languages

  • Français
  • Македонски
  • English
  • Shqip

Програмата за децентрализирана соработка помеѓу Долна Нормандија и Република Македонија има основна цел да придонесе за развојот на доброто локално владеење и рамномерниот регионален развој во двете територии. Оваа соработка се реализира преку преку размени на добри практики во повеќе области меѓу различни чинители како локални власти, здруженија на граѓани, образовни установи и приватен сектор.


Вести од соработката | Човекови права
02.06.2014

Од 6 до 13 јули 2014 во Каен, Долна Нормандија, ќе се одржи Универзитет на Мирот организиран од страна на Меѓународниот Институт за Човекови права и мир од Каен. На овој меѓународен настан секоја година се среќаваат педесетина млади луѓе од целиот свет кои ги споделуваат своите идеи и знаења во повеќе дисциплини поврзани со мирот и човековите права. Наставата и предавањата се одржуваат на француски јазик.
 
Овогодинешното издание на Универзитето...
>>>
Вести од соработката | Координација
02.06.2014
Спилберг пред неколку години одново ја откри пред големата публика приказната за војникот Рајан и ги доближи случувањата од Денот-Д на плажите во Нормандија преку блокбастерот „Спасувајќи го војникот Рајан. 
 
Поттикнати од локална битолска приказна и преку истражувања се откри дека и Битола го има својот Рајан. Со цел да се сподели со јавноста оваа невообичаена приказна се направи документарна репортажа за Панде Матевски – „Војникот Рајан од Бит...
>>>
Вести од соработката | Координација
27.05.2014

Денот-Д, 6ти јуни 1944 година, датум кој што одекнува во сеќавањата на сите народи од светот. Во таа судбоносна битка клучна за победата над фашизмот и Македонија има свој претставник, битолчанецот Панде Матевски. 
 
По повод 70 годишнината од Денот-Д, на 30ти мај во Центарот за култура во Битола во 12 часот премиерно ќе се прикажува животната приказна на Панде Матевски преку кратка документарна репортажа со наслов „Војникот Рајан од Битола“.
 ...
>>>

Pages

 

© Регионален совет на Долна Нормандија – Сите права се задржаниУпотреба на името „Македонија“