петок 22 јуни 2012
Accueil > македонски јазик > Соработката помеѓу Долна Нормандија и Македонија > Новости од соработката > Престој на аниматори на дигитални клубови од Македонија во Долна Нормандија

Престој на аниматори на дигитални клубови од Македонија во Долна Нормандија

18 јануари 2010 - EPN
Обука на аниматори

Аниматорите на долнонормандиските дигитални клубови организираа обука за своите колеги од Македонија во три градови во Долна Нормандија. Во рамките на оваа посета, беа вклучени културни размени и споделување знаења и искуства.

од Џером Ламаш

По студискиот престој на тројца аниматори од Долна Нормандија во Македонија во септември 2009 година (Ливаро, Ла Ферте Масе и Сан Жам), македонските аниматори имаа прилика да ги откријат дигиталните клубови во овие градови, како и „нормандиските специјалитети“ во нивна близина: селото на сирењата, Л Мон Сан Мишел…

Преку овие размени, корисниците на дигиталните клубови се вклучуваат во проекти, чија цел е да се стават информатичките технологии во служба на граѓаните: електронска администрација, блог на корисници, онлајн-анкети…

За аниматорите од Македонија и Долна Нормандија е предвидена повеќекратна обука за информатичките алатки и нивната примена.

Потпомогната од аниматорите на долнонормандиските дигитални клубови, првата обука ќе се одржи во јануари 2010 година во Република Македонија и ќе ги опфати анимацијата, анимираниот цртеж и стриповите на Интернет.

План на интернет страната | © Conseil Régional de Basse-Normandie - Tous droits réservés
Région Basse-Normandie République de Macédoine Ministère des Affaires étrangères et européennes ALDA