петок 22 јуни 2012

Новости од соработката

Пронајдете ги новостите од активностите во рамките на соработката Долна Нормандија Македонија.

7 март 2011 - 23 Февруари, Велес, Македонија
Оска 3 - Инвентаризација на културнo наследство

На 23 февруари годинава, Градоначалникот Горан Петров во функција на претседател на Асоцијацијата на градови од Македонија со архитектонско наследство, оствари средба со делегација на Француската национална асоцијација на градови со историја и уметност, како дел од Оската 3 „Попис на културно наследство“ од проектот за децентрализирана соработка меѓу францускиот регион Долна Нормандија и Македонија.

23 февруари 2011 - Соработка помеѓу Долна Нормандија и Македонија
23-25 февруари 2011 година, Велес, Македонија

Работна средба помеѓу Националната асоцијација на градови со историја и уметност и градови со заштитени зони и сектори и Асоцијацијата на градови од Македонија со архитектонско наследство со цел реализирање на првата фаза од соработката во областа на инвентаризација на културно наследство.

17 февруари 2011 - 16-26 Февруари 2011 – Македонија
Десет-дневна посета на француска делегација од АФДИ во Македонија

„Оска 6 - Земјоделство“ од Проектот за соработка помеѓу Долна Нормандија и Македонија

9 февруари 2011 - 17 Јануари 2011 - Македонија, Вевчани
Збратимување на градови

Градоначалникот на Ерманвил (Hermanville-sur-mer), Долна Нормандија, г-динот Жак Леланде и градоначалникот на општина Вевчани, г-динот Перо Илиевски, ги потпишаа конвенциите за соработка

30 септември 2010 - Le Courrier des Balkans

По повод отпочнувањето на втората етапа од соработката, тројца од вклучените актери даваат свое лично видување за сработеното и за она што допрва ќе се остварува. Соработката само што го прослави третиот роденден. Некој би рекол, само трет? Но на оние кои влегоа во оваа авантура, особено од македонската страна, изминатите километри им донесоа богато искуство. И оние кои се дел од проектов од неодамна и оние кои се вклучени од самиот почеток гледаат на соработката со радост. Гордо стојат зад сработеното и гледаат нанапред.

30 септември 2010 - Скопје
Оска 3: Медиуми - Гласникот/Le Courrier de la Macédoine

На 29.09.2010 во Клубот на новинари, Скопје, се одржа тркалезна маса/ работилница на тема „Примената на пишаните медиуми во високото образование“. Настанот беше организиран од страна на Гласникот во рамки на оската 3-Медиуми од проектот за децентрализирана соработка помеѓу Долна Нормандија и Македонија.

15 август 2010 - Makedonija
Utrinski Vesnik

Срѓан Амет од ЦИРа најавува обнова на стари традиционални објекти во Новаци, Маврово - Ростуше и во Берово

15 август 2010 - Makedonija
A1

За да заживее алтернативниот и меморијалниот туризам во руралната општина Новаци, започната е реализацијата на неколку проекти во битолскиот дел на Мариово, каде што има повеќе запуштени села со куќи од традиционалната автентична градба.

14 август 2010 - Makedonija
Telma.com
27 јули 2010
La Voix des Roms / Collectif des Associations tsiganes

Претседателот на Републиката им објави војна на номадите и на Ромите. Тие, пак, одговараат со декларација за мир за да се избегне социјална катастрофа. Декларација донесена во очи на министерската средба во среда попладне.

План на интернет страната | © Conseil Régional de Basse-Normandie - Tous droits réservés
Région Basse-Normandie République de Macédoine Ministère des Affaires étrangères et européennes ALDA