петок 22 јуни 2012

Новости од соработката - Action 3

30 септември 2010
Le Courrier des Balkans

По повод отпочнувањето на втората етапа од соработката, тројца од вклучените актери даваат свое лично видување за сработеното и за она што допрва ќе се остварува. Соработката само што го прослави третиот роденден. Некој би рекол, само трет? Но на оние кои влегоа во оваа авантура, особено од македонската страна, изминатите километри им донесоа богато искуство. И оние кои се дел од проектов од неодамна и оние кои се вклучени од самиот почеток гледаат на соработката со радост. Гордо стојат зад сработеното и гледаат нанапред.

30 септември 2010
Скопје

На 29.09.2010 во Клубот на новинари, Скопје, се одржа тркалезна маса/ работилница на тема „Примената на пишаните медиуми во високото образование“. Настанот беше организиран од страна на Гласникот во рамки на оската 3-Медиуми од проектот за децентрализирана соработка помеѓу Долна Нормандија и Македонија.

27 јули 2010

Претседателот на Републиката им објави војна на номадите и на Ромите. Тие, пак, одговараат со декларација за мир за да се избегне социјална катастрофа. Декларација донесена во очи на министерската средба во среда попладне.

15 јуни 2010
Берово (Македонија)

Во периодот од 10 до 13 мај, делегација на Ливаро го посети Берово. Целите на посетата беа да се запознае средината и да се постават основите за една цврста и конкретна соработка. Впечатоците од посетата на делегацијата ги запиша еден новинар на „Курие де Балкан“.

11 февруари 2010
Le Courrier des Balkans

На 5 февруари 2010 година (петок), „Курие де Балкан“ ги почести своите читатели и сите останати љубители на балканската култура со второто издание на „Балканофонија“. Над 600 луѓе се собраа во преубавата сала на „Кабаре Соваж“, сместено во срцето на Парк д ла Вилет. Вечерта започна во 19 часот со проекција на култната балканска комедија „Ко то тамо пева“ и заврши во 2 часот по полноќ со фантастичните миксови на „Раки балканс саунд систем“. Претходно сцената се тресеше од одличните концерти на „Хајдути оркестар“ и „Живели оркестар“.

1 ноември 2009
Скопје (Македонија)

На 19 септември 2009 година, „Курие дес Балкан“ и „Гласникот“ организираа еднодневна конференција на тема „Колкава е застапеноста на локалната информација во националните весници во Македонија?“.

3 јули 2009
Француска Амбасада во Скопје

Претседателот на регионот Долна Нормандија, Г. Лоран Бове, ќе го посети Скопје на 7 и 8 јули 2009 во рамките на децентрализирана соработка кој ги поврзува Македонија и Долна Нормандија.

12 февруари 2009
Le Courrier des Balkans / Le Courrier de la Macédoine

На 28 Јануари 2009 година се одржа еднодевно информирање за програмата «Европа за граѓаните», организирана за претставниците на македонските општини и македонските НВО од страна на Асоцијацијта на агенциите за локална демократија (АЛДА). Оваа обука се одржа во склоп на проектот за Децентрализирана соработка помеѓу Регионот Долна Нормандија и Република Македонија.

8 јуни 2008
Le Courrier des Balkans / Le Courrier de la Macédoine

Локалните медиуми во Македонија доживуваат тешко време. Додека локалните радио-станици и локалните телевизии се многубројни, локалните весници практично исчезнаа. И сите трпат од националните медиуми, индиректно поддржувани од државата. Синтеза од тркалезната маса « Локалните медиуми во Македонија наспроти нивните предизвици », организирана на 4 јуни 2008 во Скопје од страна на Courrier de la Macédoine/Гласникот.

4 март 2008
Le Courrier des Balkans / Le Courrier de la Macédoine

Пречки за меѓународната мобилност на македонските студенти? Некомпатибилноста на образовната програма со европскиот образовен систем, отсуството на финансиска поддршка и отежнатиот пристап до информации. Овие се заклучоците од тркалезната маса организирана на 4 март 2008 во Скопје од страна на Courrier de la Macédoine/Гласникот.

План на интернет страната | © Conseil Régional de Basse-Normandie - Tous droits réservés
Région Basse-Normandie République de Macédoine Ministère des Affaires étrangères et européennes ALDA