Languages

  • Français
  • Македонски
  • English
  • Shqip

Координација Subscribe to RSS - Координација

Macedonian

Соработката меѓу Македонија и Долна Нормандија продолжува

Заменик-претседателката на Регионот Долна Нормандија, г-ѓа Корин Фере и Министерот за локална самоуправа, г. Невзат Бејта потпишаа спогодбата за децентрализирана соработка меѓу Регионалниот совет на Долна Нормандија и Република Македонија на 4 јули 2012 година во Скопје. Станува збор за обновување на спогодба потпишана во 2009 година каде двете страни се залагаат за зајакнување на соработката во наредните четири години. Спогодбата беше потпишана во присуство на неговата екселенција Амбасадорот на Франција во Македонија, г.

Macedonian

Регионот Долна Нормандија во Македонија: потпишување на Спогодба за продолжување на соработката

Во рамките на програмата за децентрализирана соработка на Регионалниот Совет на Долна Нормандија, предводен од г-ѓа Корине Фере, заменик претседател задолжена за образование, беше во официјална посета на Република Македонија, во Скопје и Охрид, од 4 до 7 јули 2012 година.

Macedonian

Долна Нормандија во Управниот одбор на АЛДА

На 7 и 8 јуни 2012 година, во Удине, се одржа Генералното собрание на Асоцијацијата на агенции за локална демократија (АЛДА). На средбата учествуваа членовите на АЛДА и канцеларијата на децентрализирана соработка меѓу Регионот Долна Нормандија и Македонија. За време на Генералното собрание, членовите на АЛДА избраа нов претседател и нов Управен одбор што ќе ја води Асоцијацијата наредните четири години. Помеѓу избраните членови на управниот одбор на АЛДА е и Алан Туре, потпретседател на Регионот Долна Нормандија.
Macedonian

Децентрализираната соработка Долна Нормандија / Македонија претставена на универзитетот ФОН во Скопје

Студентите на универзитетот ФОН – Факултет за социјални науки во Македонија, имаа можност да дознаат повеќе за децентрализираната соработка. На 16 мај 2012 година, во просториите на универзитетот во Скопје, петнаесетина студенти од прва и втора година при катедрата на Факултетот за применети странски јазици, присуствуваа на презентација на соработката, претставена од лицето одговорно за комуникации на проектот, Сања Трпковска.
 
Macedonian

Активно учество за зајакнување на локалната демократија во Косово

Искуството од проектот Долна Нормандија/Македонија претставено во Приштина - На 15 и 16 мај околку 50 претставници на општини и граѓански организации од Косово се сретнаа во Приштина во рамките на програмата на Европската Унија „Луѓе за луѓе“ со цел да дискутираат за можностите за поголемо учество на граѓанските организации во процесот на донесување на одлуки на локално ниво во Косово. 
Macedonian

Дали Балканот е нова туристичка дестинација во Европа?

На 10 и 11 мај 2012, во Тетово, се одржа семинарот насловен како „Туризам и активности на отворено во Балканот“. Семинарот беше организиран во рамките на проектот на мултилатерална соработка Франција-Балкан, координиран од АЛДА.
 
Речиси четирисетина туристички работници (претставници на туристички агенции, хотелиери, водичи, итн.) како и претставници на локалните власти и интернационални организации од Франција, Романија и од Балканските земји (Албанија, Босна, Косово и Македонија) присуствуваа на овој настан.
 
Macedonian

Семинар на тема „Туризам и активности на отворено на Балканот“ во Тетово

Во рамките на проектот за соработка Франција-Балкан, Асоцијацијата на агенции за локална демократија (АЛДА) и Француската област Виши-Оверњ го организираат дводневниот семинар на тема „Туризам и активности на отворено во Балканот“ во Тетово на 10 и 11 мај 2012 година.
 
Macedonian

Средишен управен одбор на македонските партнери

На трети април во просториите на општината Велес, македонските партнери на соработката меѓу Регионот Долна Нормандија и Република Македонија, одржаа полугодишен состанок. Тие имаа можност да ја анализираат петтата година од соработката и да дискутираат за тековните активности во рамките на соработката. Состанокот заедно го водеа: г-ѓа Надеж Леклуз, раководител на секторот за меѓународна соработка и мобилност при Регионалниот совет на Долна Нормандија, г. Гале, аташе на соработката при француската амбасада во Скопје и г.
Macedonian

Средишен управен одбор во Македонија

Средишниот управен одбор за македонските партнери во рамките на децентрализираната соработка меѓу Долна Нормандија и Македонија ќе се одржи на 4 април 2012 година, во просториите на општина Велес. Општина Велес неодамна беше домаќин на конференцијата за попис на културно наследство во рамките на третата оската на соработката.
Како и секоја година, средишниот управен одбор е одлична можност за средба и разговор меѓу партнерите на полугодието од тековната година. Партнерите ќе разговараат за предвидените активности, настаните и целите во петтата година на соработката.
Macedonian

Средишен управен одбор во Каен

Средишниот управен одбор за француските партнери се одржа во Каен, на 20 март 2012 година, во просторите на Регионалниот Совет на Долна Нормандија. Полугодишниот состанок го отвори г-ѓа Сабин Гише Лебаји, раководител на одделение при Регионалниот Совет на Долна Нормандија. Таа ја истакна важноста на билатералната соработка за развојот на Регионот Долна Нормандија, но и за Република Македонија.
Macedonian

Pages

 

© Регионален совет на Долна Нормандија – Сите права се задржаниУпотреба на името „Македонија“