Languages

  • Français
  • Македонски
  • English
  • Shqip

Вести од соработката Subscribe to RSS - Вести од соработката

Macedonian

Вести од соработката

Македонски фармери во посета на Косово

На 12 август 2013 година, Федерацијата на фармери на Република Македонија организираше студиско посета на македонски фармери во Косово. Посетата беше организирана во соработка со ИАДК (Иницијатива за развој на земјоделството на Косово). На студиското патување учествуваа 13 фармери од Југозападниот и Скопскиот регион на Македонија. Посетата имаше за цел да се разменат искуства во делот на одржување на хигиена на фарма и правилна исхрана на добитокот.

Macedonian

Извидници од Франција во посета на Македонија

Со своето културно и природно богатство Македонија станува позната во Франција! Поттикнати од претходните искуства од посетата на млади од Долна Нормандија во Македонија, група од триесетина млади извидници од Бордо, Франција поминаа една недела на Дебарското езеро. Восхитени од убавината на овој предел, младите извидници имаа незаборавни средби со жителите на Дебар откривајќи го нивниот секојдневниот живот.

Macedonian

Младите од Вевчани и Ерманвил повторно се „нурнаа во море и се искачија на планина“

Како дел од тригодишната соработка меѓу општините Вевчани и Ерманвил од Долна Нормандија, во периодот од 23 до 31 јули 2013 година се одржа младинска размена од Ерманвил во општина Вевчани. Дванаесет млади од Долна Нормандија имаа можност да се запознаат  со збратимената македонска општина.

Macedonian

Интервју со г-ѓа Ани Ан, Заменик претседател на Регионот Долна Нормандија (Амбасада на Република Франција во Македонија)

По нејзината службена посета во Македонија во јуни оваа година, Г-ѓа Ани Ан, Заменик претседател на Регионот Долна Нормандија од Франција, одговори на неколку прашања и ги претстави насоките за понатамошниот тек на децентрализираната соработка меѓу Долна Нормандија и Македонија. 
 
1. Соработката со Регионот Долна Нормандија е една од најважните за Македонија. Кои се најважните елементи од програмата за време на Вашата посета во Македонија по повод Фестивалот на француски филм?
 
Macedonian

„Sur les traces des Poilus d’Orient“

Sur les traces des Poilus d’Orient - Histoire, mémoire et archéologie du Front d’Orient en Macédoine 1916-1918  (Историја, сеќавање и археологија на Источниот фронт во Македонија 1916-1918) Публикација објавена во рамките на заедничкиот проект за образование и археологија меѓу средното училиште „Жан Мермоз“ од Вир (ФР) и гимназијата „Јосип Броз Тито“ од Битола (МК)
Автори на публикацијата : Eric Allart, Pierre Bénabid, Emmanuel Leplumey, Pascale Lerest, Yann Thomas, Sophie Quévillon, Иљо Трајовски.
 
Macedonian

Презентирани резултатите од лабораториските анализи на млеко

Во периодот од 30 до 31 јули 2013 година беа реализирани последните теренски активности на пилот фармите во рамките на проектот за подобрување на квалитетот на млекото спроведен на две пилот фарми од страна на Федерацијата на Фармери на Македонија (ФФРМ) и асоцијацијата на француски земјоделци (АФДИ).  Првите испитувања обуки за квалитетот на млекото беа направени во септември 2012 година.

Macedonian

Хигиената e неопходна за квалитетно млеко

Федерацијата на фармерите на РМ и земјоделски техничар од млекарата „Суташ" ја посетија фармата на Вера Трајковска од скопското село Илинден, каде што со сточари одржаа обука за обезбедување на хигиена на млекото од процесот на молзење до носење на млекото во млекарниците. На работилница беа пренесени француските практики кои Вера Трајковска и земјоделскиот техничар од Суташ, Симона Анѓелеска ги видоа за време на нивниот престој во Франција кои се пременуваат од земјоделците од Долна Нормандија.

Macedonian

Француски фармери во посета на Македонија

Во периодот од 22 до 28 јуни 2013 година, двајца млеко производители од Долна Нормандија беа во посета на Македонија. Посетата на француските фармери имаше за цел да ја поттикне свеста на македонските млеко производители за подобрување на квалитетот на млекото за да се зголеми неговата конкурентност на пазарот. Во таа насока, тие посетија неколку фарми низ Македонија и одржаа работилница на тема „ Здружување на млеко производителите во кооперативи и откупни пунктови“. Работилницата се одржа во ново отворената млекара „Суташ".

Macedonian

Работна посета на тема културни политики во областа на Заливот Сен Мишел

Согласно резултатите од работилницата која се одржа во Битола од 29 до 31 мај 2013г. и утврдениот потенцијал за можна соработка помеѓу институционалниот сектор и културните актери од регионот Пелагонија (МК) и областа на Заливот Мон Сен Мишел (ДН), во периодот од 16 до 19 јуни 2013г. се реализираше работна посета на областа на Заливот Мон Сен Мишел.

Macedonian

Како го користите интернет и социјалните мрежи?

Фондацијата Метаморфозис заедно со Меѓународниот институт за човекови права и мир од Долна Нормандија изработија анкета со цел да се запознаат условите за користење на интернетот и социјалните мрежи.

Анкетата претставува прва етапа од овој голем проект кој има за цел создавање на педагошка книга. Првиот нацрт од книгата ќе биде објавен во септември 2013. Книгата ќе биде наменета за младите лидери на возраст од 17 до 25 години кои работат во областа за заштита на приватноста и слобода на изразување на интернет.

Macedonian

Pages

 

© Регионален совет на Долна Нормандија – Сите права се задржаниУпотреба на името „Македонија“