Languages

  • Français
  • Македонски
  • English
  • Shqip

Вести од Долна Нормандија Subscribe to RSS - Вести од Долна Нормандија

Macedonian

Вести од Долна Нормандија

Плажите на сојузничкото истоварување во Нормандија, на листата за светско културно и природно наследство на УНЕСКО

- Денот Д во Нормандија -

Истоварувањето на сојузничките трупи на плажите во Нормандија започнало на 6 јуни 1944 година, имајќи предвид дека Втората светска војна започнала на 1 септември 1939 година. Во своите редови сојузничките трупи броеле војска од 17 различни националности, а најбројни биле Американците, Британците и Канаѓаните. Операцијата наречена „Оверлорд“ (Overlord), била подготвувана со месеци. Со отворањето на овој нов фронт во Европа, таа денес се смета за клучна, бидејќи води до капитулација на Третиот Рајх на 8 мај 1945 година.
Macedonian

Форум за дигитален туризам во Долна Нормандија

Во Довил (Deauville), во Франција на 27 и 28 март 2014 година се одржа Форум за дигитален туризам. По тој повод голем број чинители од областа на туризмот имаа шанса да ги понудат новите практики и начини на работа, кои би им овозможиле зголемена ефикасност и чекор со технологијата. На форумот беа присутни најдобрите експерти од оваа област.
Macedonian

Битката во Нормандија - клучен момент за светската историја

Во 1944 година, војници од целиот свет дојдоа во Нормандија за да се борат против нацизмот и одново да воспостават мир, а меѓу нив: Американци, Британци, Канаѓани, Норвежани, Данци, Холанѓани, Полјаци, Австралијци, Белгијци, Французи. Нормандија засекогаш ќе ги чува трагите од оваа историја. Таа веќе 70 години се сеќава на овие луѓе и им оддава почит на голем број од нив кои таму ги загубија своите животи.
 
Macedonian

Мон Сен Мишел - Чудото на западниот свет | Незаменлива туристичка и духовна дестинација

Илјадагодишната историја, верба и човечки талент го направија Мон Сен Мишел, или Чудото на Западниот свет,  дел од големото светско културно наследство. Овој споменик е не одвоив дел од Француската историја и култура. За ова ремек дело Виктор Иго ќе каже: „Мон Сен Мишел е за Франција тоа што е големата пирамида за Египет“.
 
Macedonian

Вистрам (Sword Beach) ќе биде домаќин на меѓународната манифестација по повод 70. роденден на истоварувањето на сојузничките сили во Нормандија, во 2014 година

Кадер Ариф (Kader Arif), министер при Министерството за одбрана, задолжен за одделот на воените ветерани, денес офцијално соопшти дека Вистрам (Ouistreham) ќе биде домаќин на меѓународната манифестација по повод 70. роденден на истоварувањето на сојузничките сили, на 6 јуни 2014 година.
 
Соопштението беше објавено овој четврток во 13 часот, на плажата во Вистрам, во областа Калвадос.
 
Macedonian

Франција подготвува терен за воведување на еколошки данок

Усогласување на даноците на дизелот наспрема бензинот. Воведување даночна основа на јаглен. Ограничување на густината на населеност во одредени зони како борба против урбаното проширување... Ова се само некои од предлозите претставени на 2ри април од Кристијан де Перту (Christian de Perthuis), претседател на Даночната управа за животна средина-ЦФЕ (Comité pour la fiscalité écologique-CFE).
Macedonian

Предлог-законот за формирање на тандеми од маж и жена за малку немаше да биде усвоен

Иако 86% од генералните совети се составени од мажи, текстот за малку ќе беше одбиен во Собранието и предлог-законот мораше да се гласа во два наврати
 
Во вторникот, Националното собрание беше само на чекор од одбивање на предлог-законот на министерот за внатрешни работи Мануел Вал што има за цел да се воведе тандем од маж и жена во секој кантон за изборите на ниво на департман, а бројот на пратеници од десницата и левицата ќе биде речиси ист за време на гласањето.
 
Macedonian

Тобира: „Ќе се укинат минималните казни“

Macedonian
Christiane Taubira
Министерката за правда потврдува дека се предвидува да се укине и задолжителното психијатриско лекување и лекување во здравствена установа.
 

Марсеј 2013: фокус кон иднината

По иницијатива на Мелина Меркури, поранешна министерка за култура на Грција, Европскиот совет во 1985 година го започна проектот: европски главен град на културата. 
Претседателот на републиката би можел да ги упати своите честитки за 2013 година во градот на културата, Марсеј. 
Macedonian

Pages

 

© Регионален совет на Долна Нормандија – Сите права се задржаниУпотреба на името „Македонија“