Languages

  • Français
  • Македонски
  • English
  • Shqip

Координација Subscribe to RSS - Координација

Macedonian

Волонтерка од Долна Нормандија во Канцеларијата на соработката во Скопје

Во рамките на проектот „Европа локално“, спроведен од Коалиција на младински организации - СЕГА и француската асоцијација СЕНОИС, волонтерка од Долна Нормандија дојде во Македонија. Таа започна со работа во Канцеларијата на соработката во Скопје и таму ќе работи до октомври 2013 година.
 
Macedonian

Претставниците на Областа Мон Сен Мишел и Македонија покажуваат волја за соработка

Делегација од Областа Мон Сен Мишел ја посети Македонија во периодот од 1 до 6 октомври 2012 година. Центарот за институционален развој – ЦИРа и Центарот за нови иницијативи во уметноста и културата - Локомотива ја придружуваа делегацијата за време на престојот и ги претставија туристичките и културните потенцијали на Македонија.

Macedonian

„Златна маска“ за програмата за децентрализирана соработка меѓу Долна Нормандија и Македонија

На 4 октомври 2012 година, Федерацијата на фармери на Република Македонија го одбележи своето десетгодишно постоење  со свеченоста во чии рамки беше претставена нејзината визија и мисија и нејзините соработки и партнерства со организации од регионот и Европската унија.

Macedonian

Делегација од Областа Мон Сен Мишел ќе ја посети Македонија со цел да започне соработка

Делегација од Областа Мон Сен Мишел ќе ја посети Македонија од 1 до 6 октомври 2012 година. Целта на посетата е да се најдат заеднички интереси за соработка со Македонија во областа на туризмот и културата и да се вклучат во децентрализираната соработка меѓу Долна Нормандија и Македонија.

Macedonian

Отворање на конкурсот за запишување на обуката на француски јазик за 5 македонски водичи

Macedonian
На 1 септември беше отворен конкурсот за пријавување за обуката на француски јазик за планинарски водичи. Крајна дата за поднесување на досието е 5 октомври.
Документите треба да се испратат до Француската алијанса во Тетово, на следнава адреса:
Француска Алијанса во ТЕТОВО,
 „Дервиш Цара“ 18,
 1200 Тетово

Обука на француски јазик за планинарски водичи од Република Македонија

Macedonian
АЛДА во рамките на програмата за мултилатерална децентрализирана соработка „Франција-Балкан“ организираше семинар за туризмот во Тетово, во мај 2012 година. За време на семинарот, учесниците и експертите за туризам ја идентификуваа пречката за развојот на планинскиот туризам, но и за туризмот во целина поради фактот што туристичките водичи не познаваат странски јазици.
Како резултат на тоа, Амбасадата на Франција во Скопје одлучи да финансира обука на француски јазик за пет македонски водичи.

Триесет млади новинари од Франција и Балканот на патувачки семинар низ Балканот

Развивање на авантуристичкиот дух, љубопитност и отвореност кон различни култури помеѓу млади луѓе талентирани за новинарство е основна идеја на турнејата низ Балканот која вклучува 30 млади новинари, блогери и фотографи од Франција, Романија, Србија, Босна и Херцеговина и Македонија. Патувајќи низ различни балкански градови од 5ти до 24ти Август, тие ќе изработуваат документарен филм, репортажи, интервјуа и слики.

Macedonian

Обука: Граѓанско учество и можности за финансирање за поддршка на партиципативни иницијативи

АЛДА ќе одржи интензивна обука од две сесии по пет дена на тема: „Граѓанско учество и можности за финансирање за поддршка на партиципативни иницијативи“ во Стразбур.
Сесија 5: 14-18/01/2013 
Сесија 6: 11-15/03/2013
За оваа обука може да аплицираат државјани од сите земји членки на Европската унија и од Исланд, Норвешка, Швајцарија, Турција, Хрватска и Македонија. 
Macedonian

Pages

 

© Регионален совет на Долна Нормандија – Сите права се задржаниУпотреба на името „Македонија“