Languages

  • Français
  • Македонски
  • English
  • Shqip

Координација Subscribe to RSS - Координација

Macedonian

Продолжува соработката меѓу Министерството за локална самоуправа на Македонија и Регионалниот совет на Долна Нормандија

Француската делегација од Регионот Долна Нормандија, предводена од Заменик Претседателот на Регионот Долна Нормандија, г-ѓа Ани Ан, одговорна за меѓународна соработка, ја посети Македонија од 24 до 27 јуни 2013 година. Целта на оваа работна посета е да се направи преглед на билатералната децентрализирана соработка помеѓу Регионот Долна Нормандија и Република Македонија. Програмата за децентрализирана соработка меѓу овие две територии започна во 2006 година.
 
Macedonian

Соработката на градови во рамките на децентрализираната соработка меѓу Македонија и Долна Нормандија ги зајакнува меѓународните пријателства меѓу граѓаните и локалните власти

Висока делегација од Регионот Долна Нормандија (Франција), предводена од Заменик Претседателот на Регионот Долна Нормандија, г-ѓа Ани Ан, одговорна за меѓународна соработка, ја посети Македонија од 24 до 27 јуни 2013 година. Целта на оваа работна посета е да се направи преглед на билатералната децентрализирана соработка помеѓу Регионот Долна Нормандија и Република Македонија, која веќе шест години успешно се одвива меѓу двете територии.
 
Macedonian

Г-ѓа Ани Ан, заменик-претседател на Регионот Долна Нормандија, се сретна со институционалните партнери на соработката

Од 24 до 27ми јуни, г-ѓата Ани Ан, Заменик-претседател на Регионот Долна Нормандија, одговорна за меѓународна соработка во Регионалниот совет на Долна Нормандија, ја посети Македонија со цел да оствари средби со институционалните актери на децентрализираната соработка меѓу двете територии, која започна во 2006 година.
 
Macedonian

Посета на г-ѓа Ани Ан, Заменик Претседателот на Регионот Долна Нормандија, 24-27 јуни 2013

Делегација од Регионот Долна Нормандија (Франција), предводена од Заменик Претседателот на Регионот Долна Нормандија, г-ѓа Ани Ан, одговорна за меѓународна соработка, ќе престојува во Македонија од 24 до 27 јуни 2013 година. Целта на оваа работна посета е да се направи преглед на билатералната децентрализирана соработка помеѓу Регионот Долна Нормандија и Република Македонија, која веќе шест години успешно се одвива меѓу двете територии.
 
Macedonian

Зајакнување на институционалната оска, примарна за иднината на соработката

Средишен управен одбор во Каен (11 април 2013) и во Скопје (16 април 2013) | Децентрализираната соработка меѓу Долна Нормандија и Македонија влегува во својата трета фаза. Како и секоја година, француските и македонските партнери се сретнаа заедно да разговараат за одржаните активности во периодот од октомври 2012 до април 2013. Тие разговараа и за иднината на соработката во следните три години.
Macedonian

Претставена соработката Долна Нормандија/Македонија во Брисел

Во Комитетот на регионите во Брисел, на 9ти и 10ти април оваа година, по трет пат се одржа настанот „Децентрализирана соработка и развој“. Овој настан на годишно ниво ги обединува претставниците на локалните власти од целиот свет, со цел да се промовира децентрализираната соработка и проектите на соработка ширум светот.
Macedonian

Силна и франкофонска заложба за промоција на правата на жените

Раководителката на канцеларијата на децентрализирана соработка помеѓу Долна Нормандија и Македонија, Ивана Димитровска, учествуваше на првиот Светски форум на франкофонски жени.
 
Macedonian

АЛДА ќе одржи две обуки на крајот на 2013 година

Асоцијацијата на агенции за локална демократија (АЛДА) организира обуки два пати годишно. Обуките се составени од интензивни петдневни сесии, а на нив можат да аплицираат граѓаните на сите 27 земји членки на Европската унија, Исланд, Норвешка, Швајцарија, Турција, Хрватска и Македонија.
Macedonian

Споредба на францускиот и македонскиот правен систем – прв чекор кон поструктурирана размена со Франција

На 21 февруари 2013 година, на Правниот факултет „Јустинијан Први“, за првпат се одржа семинар посветен на компаративно право на францускиот и македонскиот правен систем. Иницијативата за организирање на ваков настан е покрената од Меѓународниот институт за човекови права и мир кој од одамна соработува со Македонија на тема човекови права и трудово право. 
 
Macedonian

Семинар на тема „Компаративен преглед на правото во Франција и Македонија“

Амбасадата на Франција во Македонија, Меѓународниот институт за човекови права и мир од Каен, Правниот факултет од Скопје, во партнерство со проектот на децентрализираната соработка помеѓу Долна Нормандија и Македонија и Правниот факултет од Каен организираат еднодневен семинар со цел да се направи заеднички осврт на трудовото право во Македонија и во Франција. Помеѓу учесниците ќе има и десетина студенти на мастер студии по основни права од Франција кои се интересираат за темата.
 
Macedonian

Pages

 

© Регионален совет на Долна Нормандија – Сите права се задржаниУпотреба на името „Македонија“