Languages

  • Français
  • Македонски
  • English
  • Shqip

Координација Subscribe to RSS - Координација

Macedonian

Битола му оддава почит на локалниот херој, битолскиот војник Рајан

Краткометражниот документарен филм „Војникот Рајан од Битола“ го прошета светот и беше презентиран дури и за време на комеморацијата на Истоварувањето во Долна Нормандија. Публиката беше трогната од животната приказна на Панде Матевски, војникот кој потекнува од Битола и бил мобилизиран во американската армија и испратен во Нормандија на Денот-Д, каде загинал на 6ти јуни 1944 година. По успехот на филмот и големиот број написи во медиумите, оваа несекојдневна приказна конечно излезе од анонимноста.
 
Macedonian

Универзитетот на мирот 2014 во Каен : незаборавно искуство за младите учесници

Оваа година Македонија се претстави на Универзитетот на мирот со 7 учесници, 2 говорници и 1 македонски филм
 
Универзитетот на мирот 2014 организиран од страна на Институтот за човекови права и мир во Каен поттикна богати дебати и размени.
Macedonian

Отворен повик за Учество на Школа за човекови права за млади

Во рамки на соработката помеѓу Долна Нормандија и Македонија Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија (МХК) и Институтот за човекови права и мир од Каен, Франција организираат Школа за човекови права за млади од двете држави.
 
Школата на тема „Кривични дела сторени од омраза помеѓу младите на етничка и религиозна основа во Република Македонија и Каен, Долна Нормандија“ ќе се одвива од 19ти и 25ти август.
 
На школата ќе бидат опфатени две генерални теми:
Macedonian

Придобивките од наставата за наставници

Обуката за наставници организирана од страна на фондацијата Метаморфозис и Меѓународниот институт за човекови права и мир, која се одржа во Каен од 17 до 19 јуни, обедини наставници и експерти од двете територии кои работат со млади на тема слобода на говор и приватност на интернет.
 
Macedonian

Одбележани 100 години од почетокот на Првата светска војна во Сараево

На 28 јуни 2014 година канцеларијата за децентрализирана соработка помеѓу Долна Нормандија и Македонија заедно со многубројни организации, посетители и жители на Сараево, присуствуваше на одбележувањето на почетокот на Првата светска војна. Пред 100 години на истиот датум и истото место, австро-унгарскиот престолонаследник Франц Фердинанд бил убиен од деветнаесетгодишниот Гаврило Принцип. Овој настан се смета за повод на започнувањето на Првата светска војна, исто така нарекувана и „Големата војна“, која што ја променила картата на Европа засекогаш.
 
Macedonian

Седмото издание на фестивалот на француски филм започна

Започнува седмото издание на фестивалот на француски филм кој ќе се одржува од 18 до 22 јуни во Скопје и Охрид. По тој повод беше одржана прес конференција на 16 јуни на која француската амбасадорка во Македонија госпоѓа Лоренс Оер ја најави популарната комедија „КЕ Д’ОРСЕ“ на Бертран Таверние која ќе го отвори фестивалот.
 
Macedonian

Универзитетот за аудиовизуелни уметности ЕСРА започнува со проектот „Европа овде – Европа таму (1914-2014)“

Универзитетот за аудиовизуелни уметности Скопје (EСРА) го започнува интересниот проект насловен „Помирувањето и визијата за заедничката иднина на Балканот и Европа. Европа овде – Европа таму (1914-2014)“. Концептот на овој проект е евоцирање на амбиентот во Европа 1914 година, низ аспектот на Европа 2014 преку работата на млади луѓе од сферата на фотографијата и филмот, литературата, ликовните уметности и музиката.
 
Macedonian

Настава за наставниците на тема слобода на говор и приватност на интернет

Во текот на оваа недела, тимовите на Фондацијата Метаморфозис од Скопје и Меѓународниот институт за човекови права и Мир од Каен ќе се сретнат во Долна Нормандија. Нивната професионална средба има за цел да ги обучи оние кои обучуваат. Се работи за предавања наменети за наставниците и обучувачите преку кои ќе се истражат и анализираат моделите и методите на едукација, со цел да се истакне важноста на слободата на говор кај младите.
 
Macedonian

Изложба – Баруф Оркестар ја прикажува традиционалната македонска музика

Групата музичари од Долна Нормандија, Баруф оркестар, која се препознава во музичката традиција на Балканот, реши да ја промовира традиционалната македонска музика во Долна Нормандија на оригинален начин. Овој месец, Баруф Оркестарот ќе се претстави пред својата домашна публика во Франција преку изложба на текстови, фотографии и краток филм кои низ зборови, музика и слики ја прикажуваат нивната музичка авантура во Македонија.
 
Macedonian

Соработката Долна Нормандија / Македонија на Генералното собрание на АЛДА во Совет на Европа

Генералното собрание на АЛДА се одржа во Стразбур од 4ти до 6ти јуни 2014 година. Присутните делегати и партнери имаа можност заедно да го прегледаат стратегискиот план од 2013 година и да разговараат за проектите кои претстојат во следните месеци. На Генералното собрание и другите конференции поврзани со овој настан, во Советот на Европа, присуствуваа повеќе од 50 членови на проширената Европа.
 
Macedonian

Pages

 

© Регионален совет на Долна Нормандија – Сите права се задржаниУпотреба на името „Македонија“