Languages

  • Français
  • Македонски
  • English
  • Shqip

Вести од соработката Subscribe to RSS - Вести од соработката

Macedonian

Вести од соработката

Ликовна уметничка од Долна Нормандија на престој во Македонија

Во текот на месец  октомври, Флер Елуин,  млада ликовна уметничка од Долна Нормандија, оствари едномесечен ликовен престој во Македонија.
Ова искуство ѝ беше овозможено благодарение на финансиската поддршка на Францускиот институт во Париз и регионот Долна Нормандија.

Macedonian

Претставување на програмата за соработка помеѓу Долна Нормандија и Македонија во Тирана за време на заседанието на членовите на Соработката Франција-Балкан

На 24ти и 25ти октомври 2013 година, во Тирана, Албанија, се одржа второто заседание на членовите на Децентрализираната соработка Франција-Балкан. Тоа беше организирано од страна на Амбасадата на Франција во Тирана, во соработка со Делегацијата за надворешно делување на територијалните заедници при Министерството за надворешни работи (DAECT) и Француското здружение при Советот на општини и региони на Европа. Соработката помеѓу Долна Нормандија и Македонија на повеќе наврати беше презентирана во текот на овие два дена. Г.

Macedonian

Ученици од Берово на посета во Ливаро, Франција

Дванаесет ученици од основното училиште Дедо Иљо Малешевски- Берово престојуваа во Ливаро, Франција, од 2 до 9 декември 2013 година. По едногодишна размена преку компјутерските алатки за комуникација преку интернет, учениците добија прилика да ги посетат нивните пријатели од Ливаро. Тие поминаа прекрасна недела во Нормандија при што целосно ја исполнија нивната агенда. Имено, за време на престојот ја посетија фабриката за сирење Грендорж и имаа едукативна работилница за производство на сирење.

Macedonian

ОПШТИНАТА БЕШЕ ДОМАЌИН НА ГРУПА ДЕЦА СО ЛЕСНА ПОПРЕЧЕНОСТ - Млади Французи снимија репортажи за Kарпош

Четири девојчиња и четири момчиња од 16 до 20 години со полесна интелектуална попреченост, кои доаѓаат од Франција, деновиве снимаа визуелна репортажа за општината Kарпош и цела седмица беа нејзини гости, а го посетија и Охрид. Децата, кои допатуваа од општината Флери-сур-Орн во Долна Нормандија, заедно со петмина едукатори од Медицинскиот образовен институтот „Андре Бодеро“ и со заменик-градоначалничката Жаклин Бори, првпат ја посетија Македонија, а дома си заминаа полни со впечатоци.
Macedonian

Француската амбасада во Македонија додели награда за Човекови права 2013

На 10 декември 2013 година, на годишнината од Декларацијата за Човекови права, амбасадата на Република Франција во Македонија за прв пат додели награда од оваа област. Свеченоста се одржа во резиденцијата на амбасадата во Скопје.
Оваа година Човековите права беа одбележани со борбата против инклузија. По тој повод, г-ѓата Оер, амбасадорката на Република Франција во Македонија, наградата ја врачи на Здружението за Заштита на правата на детето, заслужни за интеграција и едукација на децата кои живеат на подрачјето на Скопје.
Macedonian

Претставување на Стратегијата за културен развој на Пелагонискиот плански регион: заокружување на тригодишната работа во рамките на оската култура

Стратегијата за културен развој на Пелагонискиот плански регион за периодот 2013-2016 година беше претставена пред медиумите и партнерите на проектот на 4 декември 2013 година во Центарот за развој на Пелагониски плански регион во Битола. Стратегијата беше изработена во рамките на оската култура од децентрализираната соработка меѓу Долна Нормандија и Република Македонија.
Macedonian

Амбасадорката Оер во посета на канцеларијата на соработката во Скопје

На 9 декември 2013 година, г-ѓата Оер, Амбасадорка на Република Франција во Македонија, ја посети канцеларијата на децентрализираната соработка Долна Нормандија / Македонија во Скопје, во придружба на г. Паскал Гале, одговорен за меѓународна и институционална соработка при амбасадата.
За време на оваа прва посета во просториите на канцеларијата, г-ѓата Оер имаше можност лично да се запознае со тимот од Скопје. По тој повод, таа уште еднаш ја потврди својата поддршка и желбата да се воспостави заедничка синергија помеѓу француската амбасада и децентрализираната соработка.
Macedonian

Охрид и Каен заеднички ќе аплицираат за проекти поддржани од ЕУ

Охрид и градот Каен од француската област Долна Нормандија заеднички ќе аплицираат за проекти што се финансираат со средства за таа намена обезбедени од фондовите на Европската унија.

Тоа е договорено на средбата на делегацијата на општина Охрид предводена од секретарот Димитар Спасески што се наоѓа во официјална посета на Каен.
Macedonian

Културно наследство, сеќавање и помирување – централни оски на новата тригодишна програма за соработка помеѓу Долна Нормандија и Македонија

Од 5 до 8 ноември 2013 година, делегација на Регионалниот совет на Долна Нормандија имаше официјална посета во Македонија. Целта на посетата беше да се означи крајот на втората етапа од децентрализираната соработка помеѓу Долна Нормандија и Република Македонија, како и да се започне третата фаза која ќе трае од 2013 до 2016 година.
Macedonian

Pages

 

© Регионален совет на Долна Нормандија – Сите права се задржаниУпотреба на името „Македонија“