Languages

  • Français
  • Македонски
  • English
  • Shqip

Збратимување на градови Subscribe to RSS - Збратимување на градови

Macedonian

Збратимените градови Велес и Шербур ја продлабочуваат соработката

Од 17 до 20 јуни француска делегација од градот Шербур беше во посета на Велес. Делегацијата предводена од Барзен Бонјади, член на општинскиот совет на Шербур одговорен за млади оствари средба со претставници на Советот на Општина Велес, директорите и професорите по француски јазик од четирите средни училишта во Велес. Три професори од Шербур беа присутни со цел да ја зацврстат соработката помеѓу двата града преку работата на училиштата.
 
Macedonian

Француската амбасадорка Лоранс Оер во посета на Берово

Француската амасадорка во Македонија, Лоранс Оер оствари работна посета во општината  Берово каде се сретна со градоначалникот на Берово, Драги Наџински. Нивната средба беше посветена на соработката помеѓу општините Берово и Ливаро со посебен акцент на институционалната соработка. Амбасадорката Оер ја понуди својата поддршка на соработката помеѓу Берово и Ливаро и нагласи дека е поволна за двете територии.
 
Macedonian

Македонски средношколци на посета во општината Лизије

Учениците од средното училиште „Кирил Пејчиновиќ“ го посетија Лизије, Долна Нормандија. Градоначалникот Бернар Обрил им посака добредојде на 19 млади македонци во општинската зграда на Лизије.
Овие млади ученици од албанско потекло, на возраст од 15 до 17 години, учат во двојазични француско-албански паралелки.
 
Macedonian

Младите од Медицинско-образовниот институт од Флери прикажаа два филма

Иницијативата
Во вторникот вечерта, на 01 април 2014 година, младите од Медицинско-образовниот институт (ИМЕ) од Флери беа домаќини на своите најблиски и своите сограѓани, прикажувајќи им една малку поинаква видео проекција. “Вечерва младите претставуваат два филма, првиот ќе ја претставува општина Флери, а вториот – општина Карпош, во Македонија“ – објаснува Ани Колас, дефектолог и координаторка на проектот.
Macedonian

Ученици од Берово на посета во Ливаро, Франција

Дванаесет ученици од основното училиште Дедо Иљо Малешевски- Берово престојуваа во Ливаро, Франција, од 2 до 9 декември 2013 година. По едногодишна размена преку компјутерските алатки за комуникација преку интернет, учениците добија прилика да ги посетат нивните пријатели од Ливаро. Тие поминаа прекрасна недела во Нормандија при што целосно ја исполнија нивната агенда. Имено, за време на престојот ја посетија фабриката за сирење Грендорж и имаа едукативна работилница за производство на сирење.

Macedonian

Ученици од Берово на посета во Ливаро, Франција

Дванаесет ученици од основното училиште Дедо Иљо Малешевски- Берово престојуваа во Ливаро, Франција, од 2 до 9 декември 2013 година. По едногодишна размена преку компјутерските алатки за комуникација преку интернет, учениците добија прилика да ги посетат нивните пријатели од Ливаро. Тие поминаа прекрасна недела во Нормандија при што целосно ја исполнија нивната агенда. Имено, за време на престојот ја посетија фабриката за сирење Грендорж и имаа едукативна работилница за производство на сирење.

Macedonian

ОПШТИНАТА БЕШЕ ДОМАЌИН НА ГРУПА ДЕЦА СО ЛЕСНА ПОПРЕЧЕНОСТ - Млади Французи снимија репортажи за Kарпош

Четири девојчиња и четири момчиња од 16 до 20 години со полесна интелектуална попреченост, кои доаѓаат од Франција, деновиве снимаа визуелна репортажа за општината Kарпош и цела седмица беа нејзини гости, а го посетија и Охрид. Децата, кои допатуваа од општината Флери-сур-Орн во Долна Нормандија, заедно со петмина едукатори од Медицинскиот образовен институтот „Андре Бодеро“ и со заменик-градоначалничката Жаклин Бори, првпат ја посетија Македонија, а дома си заминаа полни со впечатоци.
Macedonian

Охрид и Каен заеднички ќе аплицираат за проекти поддржани од ЕУ

Охрид и градот Каен од француската област Долна Нормандија заеднички ќе аплицираат за проекти што се финансираат со средства за таа намена обезбедени од фондовите на Европската унија.

Тоа е договорено на средбата на делегацијата на општина Охрид предводена од секретарот Димитар Спасески што се наоѓа во официјална посета на Каен.
Macedonian

Соработка меѓу Карпош и Флери-сур-Орн

Во рамките на соработката помеѓу Општина Карпош и Општина Флери-сур-Орне од Франција, од 18 до 23 ноември 2013 година во Карпош ќе престојуваат 8 млади лица со лесна интелектуална попреченост од Медициско-образовниот институт на Флори-сур-Орне од Долна Нормандија, Франција. Оваа посета се реализира за проектот „Флори-Карпош: филм за една средба“ каде што младите ќе реализираат краток филм за двата збратимени града. Преку интервјуа со жителите на Флери-сур-Орн и Карпош, овие млади Французи ќе работат на аудиовизуелна репортажа која ќе биде претставување на овие два града.   
Macedonian

Pages

 

© Регионален совет на Долна Нормандија – Сите права се задржаниУпотреба на името „Македонија“