Languages

  • Français
  • Македонски
  • English
  • Shqip

Вести од соработката Subscribe to RSS - Вести од соработката

Macedonian

Вести од соработката

Професори по стапките на заборавените Источни војници

Од 2008 година група професори од средното училиште Мермоз заедно со учениците води проект на тема борбите на Балканот за време на Првата Светска војна.
 
Веќе шест години, тројца професори од средното училиште Жан-Мермоз работат на темелни истражувања за сеќавање на Источната армија, која се бореше на Балканот за време на Првата Светска војна помеѓу 1915 и 1918 година. „Источниот фронт не е доволно познат, недоволно истражувања се направени“, посочува Пјер Бенаби, еден од професорите по книжевност и историја од Вир.
 
Macedonian

Јавна дебата за кривични дела сторени од омраза кај младите од Македонија и Франција

Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија и Институтот за човекови права и мир од Каен, ја започнаа својата соработка на темата човекови права, во рамките на децентрализираната соработката. Така, двете организации подготвија јавна дискусија која има за цел да отвори прашања во врска со растечката тенденција на кривични дела сторени од омраза кај младите во Република Македонија и Република Франција. Дебата ќе се одржи во петок, на 16 мај 2014 година, во Скопје.
 
Macedonian

Македонски средношколци на посета во општината Лизије

Учениците од средното училиште „Кирил Пејчиновиќ“ го посетија Лизије, Долна Нормандија. Градоначалникот Бернар Обрил им посака добредојде на 19 млади македонци во општинската зграда на Лизије.
Овие млади ученици од албанско потекло, на возраст од 15 до 17 години, учат во двојазични француско-албански паралелки.
 
Macedonian

Музичкото патување на Баруф Оркестар низ Македонија завршува

Баруф Оркестар, невообичаената група музичари која доаѓа од Долна Нормандија а, се препознава во музичката традиција на Централна и Источна Европа, го заврши своето музичко патување низ градовите на Македонија. Нивната последна авантура беше изведбата во Могила на 8ми мај.
 
Macedonian

Конференција „Поврзување на европската година 2013 и европската година 2015: од учество до развој“

Асоцијацијата на агенции за локална демократија (АЛДА) го има задоволството да ве покани на последниот настан од проектот Working Together for Development кој ќе се одржи на 5ти јуни во Совет на Европа, во Стразбур. Овој настан го опфаќа и анализира поголемиот дел од дебатата која се води во последните неколку години во врска со можноста да се поврзат граѓанското учество на локално ниво и концептот на развој. Земајќи го во предвид започнувањето на новите европски програми по ова прашање, ќе биде идентификувана шема за спроведувањето на програмите.
 
Macedonian

Француските музичари „Баруф оркестар” свиреа балканска музика во Скопје

На 4ти мај 2014, во Скопје, Баруф Оркестар го наполни скопскиот ноќен бар Менада. Несекојдневната изведба на традиционалната музика од Балканот ја дигна на нозе целата публика. Така, француските музичари му кажаа довидување на Скопје, каде престојуваа неколку дена. Музичарите од  францускиот регион Долна Нормандија, придружувани од своите македонски колеги, денес ја продолжуваат македонската музичка авантура кон Охрид, Битола и Могила.
 
Macedonian

Баруф оркестар – француска музика од Балканот и Источна Европа во Македонија

Баруф Оркестар е невообичаена група со оригинална визија. Оваа група на музичари иако доаѓа од Каен, од францускиот регион Долна Нормандија, се вбројува во музичката традиција од Централна и Источна Европа. Нивна цел е да придонесат во зачувувањето на традиционалното музичко наследство кое потекнува од Балканот преку исполнување и ширење на таа народна музика во Долна Нормандија. Нивната работа опфаќа голем број на размени и настапи во соработка со други музичари и музички структури од балканските земји.
 
Macedonian

Младите од Медицинско-образовниот институт од Флери прикажаа два филма

Иницијативата
Во вторникот вечерта, на 01 април 2014 година, младите од Медицинско-образовниот институт (ИМЕ) од Флери беа домаќини на своите најблиски и своите сограѓани, прикажувајќи им една малку поинаква видео проекција. “Вечерва младите претставуваат два филма, првиот ќе ја претставува општина Флери, а вториот – општина Карпош, во Македонија“ – објаснува Ани Колас, дефектолог и координаторка на проектот.
Macedonian

Нова етапа на програмата за децентрализирана соработка Долна Нормандија / Македонија

На 25 март 2014 година, во Скопје се одржа средба на македонските партнери на програмата за децентрализирана соработка меѓу Долна Нормандија и Македонија. Партнерите, Министерства, општини, здруженија на граѓани и институциите кои се вклучени во соработката, ја одбележаа новата етапа на соработка за периодот од 2013 до 2016 година.
 
Macedonian

Оглас за вработување во програмата за децентрализирана соработка: Асистент на проект

За потребите на оваа програма, бараме асистент/ка на проект кој ќе биде ангажиран/а во Канцеларијата за децентрализирана соработка помеѓу Долна Нормандија и Македонија во Скопје. Асистентот/ката на проект ќе биде вклучен/а во организацијата на активностите од проектот, во координацијата и во комуникацијата помеѓу засегнатите страни на проектот. За повеќе информации : www.bn-mk.org.
Macedonian

Pages

 

© Регионален совет на Долна Нормандија – Сите права се задржаниУпотреба на името „Македонија“