Languages

  • Français
  • Македонски
  • English
  • Shqip

Вести од Македонија Subscribe to RSS - Вести од Македонија

Macedonian

Вести од Македонија

Средба на Министрите за надворешни работи на Република Македонија и Француската Република-Никола Попоски и Лоран Фабиус

Министерот Никола Попоски, денес попладне, оствари средба со Министерот Лоран Фабиус и беше примен со највисоки почести во француското Министерство за надворешни работи- Quai d'Orsay.
Macedonian

Иселувањето поради сиромаштијата го празни полошкиот регион

Иселувањето во други земји поради економски причини, стана карактеристика и за тетовско-гостиварскиот регион, иако важи за еден од најгусто населените подрачја во Македонија.

Александар Самарџиев

22.09.2013

Macedonian

Претставување на македонската култура во Франција

Од утре до 15 септември во Франција македонската култура ќе биде претставена во Марсеј, градот кој заедно со Кошице оваа година го носи епитетот - европска престолнина на културата за 2013 година, и во Ница каде што ќе се одржат 7-те Франкофонски игри ...
Macedonian

Може ли Франсоа Оланд да помогне во спорот за името?

По понудата на францускиот претседател да помогне да се реши спорот за името - може ли да се очекува негово посредништво и колку е тој во можност нешто да придвижи? Дипломати велат - Оланд нема да биде посредник.
Macedonian

Оер - Потребен е гест од македонска страна

Треба да се покаже дека има напредок пред земјите членки. Вистина е дека се уште сме во исчекување на нешто и не можам да ви кажам дека во европскиот Совет ќе се донесе ваква или онаква одлука . Тоа што го знам е дека чекаме нешто во добрососедските односи и чекаме на целата работа на доверба, клима на доверба која беше побарана во месец декември, вели во неделното интервју за Радио Слободна Европа, амбасадорката на Франција во Македонија, Лоренс Оер.
 
Macedonian

Потпишана Спогодбата за соработка меѓу Амбасадата на Франција и Секретаријатот за Европски Прашања

13:37, ЧЕТВРТОК, 23 МАЈ 2013 | Денес заменик претседателот на Владата задолжен за Европски прашања др. Фатмир Бесими и Амбасадорот на Република Франција во Македонија НЕ г-ѓа Лоренс Оер, ја потпишаа спогодбата за соработка за 2013 и 2014 година.
 
Macedonian

Француски експерти ќе ја обучуваат македонската администрација за преговори со ЕУ

Француски експерти ќе ги обучуваат македонските државни службеници за начинот на водењето на преговорите за членство во Европската унија.
Првите обуки ќе бидат општи со акцент на начелата, етапите и начинот на водење на преговорите, а потоа тие ќе бидат поспецифични и ќе се однесуваат на одредени специфични сегменти и прашања.
Macedonian

Госпоѓа Лоренс Оер му ги врачи акредитивните писма на претседателот на Република Македонија

Амбасадорката Лоренс Оер истакнувајќи ја поддршката што Франција и Амбасадата на Франција во Скопје ѝ ја нудат на земјава и истакнувајќи го продолжувањето на добрата соработка, го одржа следниов говор:
 
Господине Претседател,
 
Ми претставува особена чест да Ви ги предадам писмата од претседателот на Република Франција, господинот Франсоа Оланд, кој ме акредитира како амбасадорка на Франција во Македонија.
 
Macedonian

Доделени е финансиска помош на 23 организации од граѓанскиот сектор во Македонија

Во рамките на програмата ЦИВИКА мобилитас којашто ја спроведува Центарот за институционален развој ЦИРа, а ја финансира швајцарската Агенција за развој и соработка (SDC), претставена од швајцарската Канцеларија за соработка во Македонија, на 14.12.2012 година беа доделени грантови на 23 организации од граѓанскиот сектор во Македонија со вкупен буџет од 44.009.615 денари.
Macedonian

Младите со свои очекувања од политичките партии

Во текот на ноември – декември 2012 година во состав на активностите од проектот „Поттикнување на младинското учество во политичките процеси“ беа организирани 32 фокус групи во 8 градови во Македонија: Прилеп, Охрид, Кавадарци, Тетово, Струмица, Куманово, Скопје и Штип. Целта на организирањето на овие фокус групи беше да ги утврдиме очекувањата на младите од политичките партии  на следните локални избори.
Macedonian

Pages

 

© Регионален совет на Долна Нормандија – Сите права се задржаниУпотреба на името „Македонија“