Languages

  • Français
  • Македонски
  • English
  • Shqip

Човекови права Subscribe to RSS - Човекови права

Macedonian

Универзитетот на мирот 2014 започна

На 6ти јули, седумте учесници од Македонија со голем ентузијазам и жед за знаење заминаа за Каен. Универзитетот на мирот 2014 година се отвори со неофицијална средба на која што учесниците од сите земји се запознаа и имаа можност да ги споделат своите мислења и очекувања од Универзитетот.
 
Macedonian

Универзитет на Мирот 2014 : повик за македонски учесници

Од 6 до 13 јули 2014 во Каен, Долна Нормандија, ќе се одржи Универзитет на Мирот организиран од страна на Меѓународниот Институт за Човекови права и мир од Каен. На овој меѓународен настан секоја година се среќаваат педесетина млади луѓе од целиот свет кои ги споделуваат своите идеи и знаења во повеќе дисциплини поврзани со мирот и човековите права. Наставата и предавањата се одржуваат на француски јазик.
 
Macedonian

Слобода на медиумите и слобода на говорот во Македонија

Во текот на следната недела, Институтот за Човекови права и мир од Каен, кој е дел од децентрализираната соработка меѓу Македонија и Долна Нормандија, заедно со Амбасадата на Република Франција во Македонија, за време на два работни дена ќе се фокусираат на темите слобода на медиуми и слобода на говор.
 
Macedonian

Втор ден на компаративен преглед на француско-македонското право на тема „административно право“

Амбасадата на Франција во Скопје и Меѓународниот институт за човекови права и мир, на 7ми ноември 2013 во Скопје, го организираа Вториот ден на француско-македонско компаративно право. По првото одржување на овој настан во февруари 2013 година, второто беше посветено на темата „административно право“. Во текот на овој ден, бројни предавачи од Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“  и Универзитетот од Каен, како и правници од Долна Нормандија говореа за различни аспекти од оваа конкретна гранка на правото.

Macedonian

„Што претставува за вас интернетот и социјалните мрежи?“

Во рамките на проектот за децентрализирана соработка помеѓу Македонија и Долна Нормандија, Метаморфозис и Институтот за човекови права и мир од Каен подготвија анкета на тема како и колку се користи интернетот и социјалните мрежи. Целта на оваа анкета е да се добие реална слика за перцепцијата на интернетот кај корисниците.
 
Macedonian

Како го користите интернет и социјалните мрежи?

Фондацијата Метаморфозис заедно со Меѓународниот институт за човекови права и мир од Долна Нормандија изработија анкета со цел да се запознаат условите за користење на интернетот и социјалните мрежи.

Анкетата претставува прва етапа од овој голем проект кој има за цел создавање на педагошка книга. Првиот нацрт од книгата ќе биде објавен во септември 2013. Книгата ќе биде наменета за младите лидери на возраст од 17 до 25 години кои работат во областа за заштита на приватноста и слобода на изразување на интернет.

Macedonian

Универзитет на Мирот 2013 во Каен (30 јуни – 7 јули 2013)

Во организација со Градот Каен и Универзитетот во Каен, Институтот за Човекови права и мир го одржува својот најзначаен настан во годината – Универзитет на Мирот, со почеток на 1 јули 2013 година.
 
Macedonian

Човекови права 1

Macedonian

Човекови права 1

Pages

 

© Регионален совет на Долна Нормандија – Сите права се задржаниУпотреба на името „Македонија“