Languages

  • Français
  • Македонски
  • English
  • Shqip

Координација Subscribe to RSS - Координација

Macedonian

Француската амбасада во Македонија додели награда за Човекови права 2013

На 10 декември 2013 година, на годишнината од Декларацијата за Човекови права, амбасадата на Република Франција во Македонија за прв пат додели награда од оваа област. Свеченоста се одржа во резиденцијата на амбасадата во Скопје.
Оваа година Човековите права беа одбележани со борбата против инклузија. По тој повод, г-ѓата Оер, амбасадорката на Република Франција во Македонија, наградата ја врачи на Здружението за Заштита на правата на детето, заслужни за интеграција и едукација на децата кои живеат на подрачјето на Скопје.
Macedonian

Амбасадорката Оер во посета на канцеларијата на соработката во Скопје

На 9 декември 2013 година, г-ѓата Оер, Амбасадорка на Република Франција во Македонија, ја посети канцеларијата на децентрализираната соработка Долна Нормандија / Македонија во Скопје, во придружба на г. Паскал Гале, одговорен за меѓународна и институционална соработка при амбасадата.
За време на оваа прва посета во просториите на канцеларијата, г-ѓата Оер имаше можност лично да се запознае со тимот од Скопје. По тој повод, таа уште еднаш ја потврди својата поддршка и желбата да се воспостави заедничка синергија помеѓу француската амбасада и децентрализираната соработка.
Macedonian

Културно наследство, сеќавање и помирување – централни оски на новата тригодишна програма за соработка помеѓу Долна Нормандија и Македонија

Од 5 до 8 ноември 2013 година, делегација на Регионалниот совет на Долна Нормандија имаше официјална посета во Македонија. Целта на посетата беше да се означи крајот на втората етапа од децентрализираната соработка помеѓу Долна Нормандија и Република Македонија, како и да се започне третата фаза која ќе трае од 2013 до 2016 година.
Macedonian

Обука „Граѓанско учество и можности за финансирање на граѓански иницијативи“

Macedonian
Асоцијацијата на агенции за локална демократија (АЛДА) ја претставува обуката на тема „Граѓанско учество и можности за финансирање на вакви иницијативи“ која ќе се одржи од 18 до 22 ноември 2013 година во Страсбур.

Настан „Децентрализирана соработка Франција - Балканот“ во Тирана (24-25 октомври 2013)

На 24 и 25 октомври во Тирана ќе се одржи конференцијата „Децентрализирана соработка Франција - Балканот“. На средбата ќе присуствуваат претставници од локални и регионални власти од Франција и нивните колеги од Албанија, Македонија, Босна и Херцеговина, Бугарија, Хрватска, Грција, Косово, црна Гора и Србија, како дел од динамиката за регионална интеграција. Настанот е организиран од Француската амбасада во Албанија, Делегацијата за надворешни прашања на локалните единици на министерството за надворешни работи и француската асоцијација на Советот на европски општини и региони.

Macedonian

Извидници од Франција во посета на Македонија

Со своето културно и природно богатство Македонија станува позната во Франција! Поттикнати од претходните искуства од посетата на млади од Долна Нормандија во Македонија, група од триесетина млади извидници од Бордо, Франција поминаа една недела на Дебарското езеро. Восхитени од убавината на овој предел, младите извидници имаа незаборавни средби со жителите на Дебар откривајќи го нивниот секојдневниот живот.

Macedonian

Интервју со г-ѓа Ани Ан, Заменик претседател на Регионот Долна Нормандија (Амбасада на Република Франција во Македонија)

По нејзината службена посета во Македонија во јуни оваа година, Г-ѓа Ани Ан, Заменик претседател на Регионот Долна Нормандија од Франција, одговори на неколку прашања и ги претстави насоките за понатамошниот тек на децентрализираната соработка меѓу Долна Нормандија и Македонија. 
 
1. Соработката со Регионот Долна Нормандија е една од најважните за Македонија. Кои се најважните елементи од програмата за време на Вашата посета во Македонија по повод Фестивалот на француски филм?
 
Macedonian

„Sur les traces des Poilus d’Orient“

Sur les traces des Poilus d’Orient - Histoire, mémoire et archéologie du Front d’Orient en Macédoine 1916-1918  (Историја, сеќавање и археологија на Источниот фронт во Македонија 1916-1918) Публикација објавена во рамките на заедничкиот проект за образование и археологија меѓу средното училиште „Жан Мермоз“ од Вир (ФР) и гимназијата „Јосип Броз Тито“ од Битола (МК)
Автори на публикацијата : Eric Allart, Pierre Bénabid, Emmanuel Leplumey, Pascale Lerest, Yann Thomas, Sophie Quévillon, Иљо Трајовски.
 
Macedonian

Средба на министерот Никола Попоски со заменик-претседателот на Регионот Долна Нормандија, г-ѓа Ани Ан

Министерот за надворешни работи на Република Македонија Никола Попоски, на 26 јуни 2013 година, оствари средба со делегацијата од регионот на Долна Нормандија (Франција), која беше на тридневна работна посета на Македонија, предводена од г-ѓа Ани Ан, Заменик претседател на Регионот и одговорна за меѓународна соработка. Н.Е. Лоранс Оер, амбасадорка на Франција во Македонија, беше исто така присутна на состанокот помеѓу министерот Попоски и г-ѓата Ани Ан.
 
Macedonian

Шести „Фестивал на француски филм“ во Македонија 26-30 јуни 2013, Скопје и Охрид

Шестото издание на Фестивалот на француски филм во Македонија, за прв пат се одржа во два града, во Скопје и традиционално, во Охрид. Од 26 до 30 јуни, македонската публика имаше можност да ужива во француските филмови и да се запознае со реномирани француски синеасти.
 
Macedonian

Pages

 

© Регионален совет на Долна Нормандија – Сите права се задржаниУпотреба на името „Македонија“