Languages

  • Français
  • Македонски
  • English
  • Shqip

Вести од соработката Subscribe to RSS - Вести од соработката

Macedonian

Вести од соработката

Соработка меѓу Карпош и Флери-сур-Орн

Во рамките на соработката помеѓу Општина Карпош и Општина Флери-сур-Орне од Франција, од 18 до 23 ноември 2013 година во Карпош ќе престојуваат 8 млади лица со лесна интелектуална попреченост од Медициско-образовниот институт на Флори-сур-Орне од Долна Нормандија, Франција. Оваа посета се реализира за проектот „Флори-Карпош: филм за една средба“ каде што младите ќе реализираат краток филм за двата збратимени града. Преку интервјуа со жителите на Флери-сур-Орн и Карпош, овие млади Французи ќе работат на аудиовизуелна репортажа која ќе биде претставување на овие два града.   
Macedonian

Обука „Граѓанско учество и можности за финансирање на граѓански иницијативи“

Macedonian
Асоцијацијата на агенции за локална демократија (АЛДА) ја претставува обуката на тема „Граѓанско учество и можности за финансирање на вакви иницијативи“ која ќе се одржи од 18 до 22 ноември 2013 година во Страсбур.

„For want of a better “ : артисти од Долна Нормандија настапуваа во Македонија

На 22 октомври 2013, група од тројца француски артисти, со својот перформанс „For want of a better“ се претставија на скопската публика за време на шестото издание на Локомоушн. Овој фестивал на модерен танц и перформанс, организиран од страна на Локомотива,  со години наназад не само што ги презентира најновите остварувања во доменот на изведувачките уметности, туку и развива дискурзивни пракси со кои се редефинирапозицијата на оваа современа уметничка форма во Европа и кај нас.
 
Macedonian

Јавна расправа за предлог- стратегијата за млади на Град Скопје

На 08 октомври 2013 година, во Советот на Град Скопје, се одржа завршната јавна расправа за предлог-верзијата за Локалната стратегија за млади на Град Скопје, којашто изминатата година ја изготвуваше Коалицијата СЕГА, со поддршка на Град Скопје и програмата за децентрализирана соработка Долна Нормандија/Македонија. На расправата присуствуваше градоначалникот на Град Скопје, Коце Трајановски, претставник на Агенцијата за млади и спорт, Зорица Стаменковска, како и извршниот директор на Коалицијата СЕГА, Зоран Илиески. 

Macedonian

Настан „Децентрализирана соработка Франција - Балканот“ во Тирана (24-25 октомври 2013)

На 24 и 25 октомври во Тирана ќе се одржи конференцијата „Децентрализирана соработка Франција - Балканот“. На средбата ќе присуствуваат претставници од локални и регионални власти од Франција и нивните колеги од Албанија, Македонија, Босна и Херцеговина, Бугарија, Хрватска, Грција, Косово, црна Гора и Србија, како дел од динамиката за регионална интеграција. Настанот е организиран од Француската амбасада во Албанија, Делегацијата за надворешни прашања на локалните единици на министерството за надворешни работи и француската асоцијација на Советот на европски општини и региони.

Macedonian

Културна размена меѓу млади од Македонија, Бугарија и Франција во Мервил-Францвил и Иф, Франција

Од 24 август до 1 септември 2013 година, 36 млади од Франција, Македонија и Бугарија се сретнаа на нормандиското крајбрежје со цел да разменат знаења за европските вредности и еко-граѓанството.

Macedonian

Средба на организациите и општинските претставници од областа на туризмот во Долна Нормандија „Соработка-култура-туризам: предности и потенцијали“

На 5 септември 2013 година, во Вилдје ле Поел, официјалните претставници од мешовитиот синдикат на Областа на Заливот Мон Сен Мишел организираа средба со цел да ги претстават  активностите во областа на културата и туризмот, во рамките на децентрализираната соработка Долна Нормандија/Македонија, реализирани во соработка со Локомотива и ЦИРа.
Macedonian

Прирачник за подготовка на локална стратегија за развој на туризмот

ЦИРа во период од 29 до 31 август 2013 година, во Охрид, заедно со своите партнери од од Областа на Заливот Мон Сен Мишел, спроведе обука за „Креирање на стратегија за туризам на локално ниво“. Резултатите од оваа обука се објавени во соодветна публикација која ќе послужи како прирачник за нејзина имплементација.
Документот можете да го преземете тука.
Macedonian

„Креирање на стратегија за туризам на локално ниво” во Охрид

Врз основа на спроведената проценка за можностите, условите и капацитетите на општините од Југозападниот Плански регион за развивање на стратегија за туризам, ЦИРа во период од 29 до 31 август 2013 година, во Охрид, спроведе обука за „Креирање на стратегија за туризам на локално ниво“. Обуката беше спроведена од страна на Македонски експерти за локален и регионален развој, од ЦИРа, г. Зоран Стојковски, извршен директор и г. Зоран Стефановски, директор за финансии и развој.
Macedonian

„Што претставува за вас интернетот и социјалните мрежи?“

Во рамките на проектот за децентрализирана соработка помеѓу Македонија и Долна Нормандија, Метаморфозис и Институтот за човекови права и мир од Каен подготвија анкета на тема како и колку се користи интернетот и социјалните мрежи. Целта на оваа анкета е да се добие реална слика за перцепцијата на интернетот кај корисниците.
 
Macedonian

Pages

 

© Регионален совет на Долна Нормандија – Сите права се задржаниУпотреба на името „Македонија“