Languages

  • Français
  • Македонски
  • English
  • Shqip

Më tepër për Rajonin e Normandisë së Poshtme

Printer-friendly versionSend to friend

Prezantimi i rajonin e Normandisë së Poshtme
Ulët Normandisë
Ulët Normandisë është një rajon frëngjisht formuar në vitin 1956 dhe përbëhet nga tre departamente: kalvadosin, Manche dhe orn. Territori i saj mbulon pjesën perëndimore të Krahinës së vjetër të Normandisë dhe një Persh. The Normandisë Termi Ulët shfaqet tashmë në shekullin e XVI dhe në disa të dhënave, si në fillim të XIV, por nuk mbulojnë territorin e tanishëm të Normandisë së Poshtme. Rajoni është një territor prej 17,583 metra katrorë dhe qendra e saj administrative është qyteti i Caen.
Demografia
Që nga 1 janari 2006, Ulët Normandisë ka 1,457,000 banorë, prej të cilëve 46% në departamentin kalvadosin. Që nga viti 1999, popullsia në rritje të Ulët Normandisë nga 0.3 për qind në vit si rezultat i pjellorisë rritur. Në Normandisë së Poshtme jetojnë 2.4% të popullsisë franceze.
Burimi: Internet nga INSEE http://www.insee.fr/~~pobj
POZITA GJEOGRAFIKE
Ulët Normandisë mbulon pjesën perëndimore të ish-provincën e Normandisë dhe pjesën veriore të Persh zonë ish-simbolit perche). Në rajonin e saj në veri dhe perëndim në kufi me tunel kanali, Upper verilindje Normandisë, në juglindje të Rajonit Qendror, në jug të rajonit Loire (Pays de la Loire) dhe në jugperëndim në Brittany. Duke qenë pranë rajonit të Parisit, Brittany, Ulët Normandisë ka mundësi për zhvillimin e shpejtë. Rajoni ka një rrjet të autostradave dhe të rrugëve që lejojnë atij të jetë i lidhur edhe me rrugët kryesore në Francë dhe në Evropë. Hekurudhor lidhjes është ende i ulët, pavarësisht përparimit të realizuar në drejtim të elektrifikimin. Lidhja ajrore gjithashtu mbetet i kufizuar, kryesisht për shkak të madhësisë së kufizuar të 3 aeroportet në Normandi Ulët. Sa i përket përmes lidhjes kanalskata në rajonin e Normandisë së Poshtme ka porte shumë që ofrojnë mundësi për bashkëpunim.
Konturet e tokës
Ulët Normandisë është e plotë e peizazhit të jashtëzakonisht të ndryshme, pavarësisht nga lartësi e ulët, mund të shihet moçale, rrafshin dhe rrafshnalta. Pika më e lartë në Normandi Ulët është Ekuv (le sinjal d'Ecouves) me vetëm 417 metra mbi nivelin e detit.
HISTORIA
911 yr. - Krijimi i një Normandisë në terren, kur Mbreti Charles i Francës nënshkroi një marrëveshje me Santa Clare sur-EPT (Saint Clair sur Epte) ka bashkëngjitur vikinshkiot roll Guide (Rolf le marcheur) territorin, pasi goja e Seine. Në vitin 924. Mbreti i Francës Raoul ka ceduar të rrokulliset territor afërsisht korrespondon me orn departamentet simbolit Orne) dhe kalvadosin simbolit kalvadosin) në yr 933. i biri i tij Duka Guillaume gjatë Sword (Guillaume Longue Epée) nuk lëshonte territorin që afërsisht korrespondon me departamentin e sotëm të La Manche (la Manche). Kjo krijon një fushë me Rouen Normandi saj kapital. Duka e Normandisë, William Pushtuesi, mbret i Anglisë ashtu dhe pasardhësve të tij do të mbajë titullin e dyfishtë deri në shekullin XIII.
1204 yr. - Philip gusht (Philippe Auguste), pasi mundi Mbretin e Anglisë Gjonit pa tokë (Jean sans Terre) kthehet Normandisë mbretëria franceze. Ne gjatë dy shekujve të Normandisë do të jetë qendra e betejave ndërmjet Francës dhe Anglisë.
1469 yr. - Normandisë bëhet një krahinë frëngjisht në vend, e operuar nga Guvernatori bazuar në Rouen. Që nga fillimi i shekullit XVI, në provincën e Normandisë u nda shpesh në dy fusha, Rouen dhe Caen.
1638 yr. - Krijimi i Alenson rrethit. Menaxherët në krye të kësaj rregulle strukturë në emër të mbretit.
1789. - Revolucioni francez do të përhapet në Normandi. Asambleja e Lartë Kushtetuese e krahinat ish, simboli i regjimit të vjetër, të ndan njësi të reja Francës administrative: departamenteve. Gjatë shekujve kjo ndarje do të bëhet i pandashëm dhe i pamohueshëm në marrëveshje franceze institucional.
XX Shekulli - rajoneve në zhvillim. Pas Luftës së Parë Botërore krijuar rajone ekonomike, përfaqësues të dhomave të tregtisë janë përgjegjëse për promovimin e zhvillimit ekonomik. Pastaj Ulët Normandisë u bë rajon i katërt ekonomik. Qeveria e Vichy me ligjin e 19 prill 1941 themelon prefekturat rajonale. Prefektura në Rouen është i përbërë nga 5 yje të departamenteve normandiski. Udhëzimet e miratuara në Alzher më 10 janar dhe 3 qershor, 1944 themeluar Komisionerin Rajonal të Republikës, ku Komisariati i Normandisë përbëhet ende nga 5 yje të departamenteve. Komisionerët rajonale u hoq në vitin 1946. Me dekret të 2 qershorit vitit 1944. bërë një hap në rregullimin territorial të Francës, së pari ndau 21 dhe 22 rajonet.
Pastaj Normandisë ndahet në dy regjione: Normandisë Epërme dhe të Ulët Normandisë.
1964. - Krijimi i prefekturat rajonale. Në departamentin ku qendra administrative e rajonit të menaxhuar prefekt. Në Normandisë së Poshtme, prefekt i kalvadosin është edhe prefekti i Normandisë së Poshtme.
1972. - Sipas ligjit futur këshillave të qarqeve, statusi i institucioneve publike nën drejtimin administrativ të prefekti i rajonit. Për disa shekuj Normandia e Epërme dhe të Ulët institucionalisht, ekonomikisht dhe administrativisht të ndara.
Burimi: Internet nga rajoni i Normandisë së Poshtme http://www.region-basse-normandie.fr

EKONOMIA
Produkti i brendshëm bruto i Normandisë së Poshtme në vitin 2009. arriti në 34.9 miliard euro. Rajoni kontribuon 1.9% të pasurisë kombëtare.
Përfitimet e ekonomisë, bujqësisë dhe pyjeve ribolovstvoto krijimin e pasurisë është më e rëndësishme se në Normandi Ulët në Francë (3.3% e bruto vlerës së shtuar ndaj 1.7 për qind në Francë)
Tre të katërtat e shkëmbimit të Normandisë së Poshtme janë brenda Bashkimit Evropian, veçanërisht Gjermania (21% e tregtisë së jashtme të përgjithshëm të rajonit). Përveç kësaj Japonia, Evropa Lindore, Lindja e Mesme dhe Afrika, bilanci tregtar i Normandisë së Poshtme është i pakët. Mosbalancim është më i rëndësishëm në Azi: Rajoni importon 3.6 herë më shumë se ajo eksportohen.
Kostoja totale e ngjit Poshtme Normandisë në 641 milionë euro në vitin 2010. (Disa € 426 për frymë), ose një rritje vjetore prej 3 për qind. Gati 65% e shpenzimeve janë alokuar operacione të qëndrueshme.
Në vitin 2007. Qeveria lokale mori 1.15 miliard euro në bazë të taksave të drejtpërdrejta. Tatimi në pronë është e të ardhurave më të taksave (39%) para tatimit në të ardhura (36%).
Burimi: Faqja e internetit e INSEE - http://www.insee.fr/fr/regions/basse-normandie
TURIZMI
Në këtë zonë Ulët rajoni Normandisë gëzon reputacion të madh ndërkombëtar. Pavarësisht nga një numër i madh i turistëve në rajon, kërkesat e tyre nuk ndalet në rritje. Edhe pse është ndër vendet më të bukura në planetin tokë, konkurrenca bëhet një realitet që nuk duhet neglizhuar. Për herë të parë në Francë dy rajone të punojnë së bashku në ofertë turistike. Përgjatë Normandisë së Poshtme dhe e Epërme për të përgatitur zhvillimin e turizmit. Turistik më popullor në Normandi Ulët është Mont San Mishel.
Për më shumë informacion vizitoni faqen e internetit për turizmin në Normandi - www.normandie-tourisme.fr
Burimi: website i Këshillit Rajonal të Normandisë së Poshtme - http://www.cr-basse-normandie.fr

Albanian

 

© Këshilli Rajonal i Normandisë së Poshtme - Të gjitha të drejtat janë të mbajtura - Përdorim i emrit “Maqedoni”