e premte 22 qershor 2012
Accueil > shqip > Normandia e Poshtme > Risitë e Normandisë së Poshtme > Alternative turistike: bashkëpunimi në mes të rajonit të Hautes-Alpes dhe qytetin e Tetovës

Alternative turistike: bashkëpunimi në mes të rajonit të Hautes-Alpes dhe qytetin e Tetovës

Vecer - 18 qershor 2010

Si destinacion turistik i parë në botë, Franca, e bën të disponueshme, për një periudhë të gjatë, përvojat e tij në zhvillimin e trashëgimisë kulturore dhe të historisë së Maqedonisë dhe nxitja e zhvillimit të turizmit. shorelines mungesë, Maqedonia duhet të luajnë kartën e turizmit alternativ dhe të përpiqen të gëzojnë të qëndrueshme dhe më të madhe të këtij burimi ekonomik, ekspertë të turizmit tha frëngjisht. Që disa kohë fokusi është në qytetin e Tetovës dhe të malit Shar, natyra e të cilit ka ndryshuar grupin e mbresëlënëse të turistëve francezë të cilët e vizituan.

Nga Branka Donevska-Naidovska

Frëngjisht zbuluar në malet maqedonase

Grupi i turistëve francezë të cilët kishin ardhur nga Hautes-Alpes, i cili ecte për dhjetë ditë në malin Shar, e la vendin impresionuar nga natyra dhe malore të lë pa frymë pas thelbësore për zhvillimin e turizmit alpinist. Sipas Yves Fouque, trajner në Qendrën për hulumtime europiane në fushën e turizmit, i cili shqyrton, që nga viti 2006, potencialin e Maqedonisë për turizmin malor në bashkëpunim me kolegët e bashkëpunimit të propozuar të decentralizuar në mes të rajonit francez e Hautes-Alpes dhe qytetin e Tetovës, kjo kategori e turistëve nga vendet perëndimore nuk duan hoteleve të mëdha, por një përvojë më intime, kontakti me njerëzit hiking lokale, dhe gëzimin e të natyrës, një mundësi e shqyrtuar me florën dhe faunën. Ai beson se rajoni i Tetovës ka ofruar vetëm se dhe shtoi se kjo nuk duhet të shmangin vëmendjen nga turizmi masiv, por ajo duhet të kthehet më shumë drejt zhvillimit të qëndrueshëm të turizmit në një alternativë përgjegjës për mjedisin.

“Ky lloj i turizmit nuk kërkon investime të mëdha nga jashtë. Ajo kërkon fond familje të vogla dhe të përfitojnë do të, natyrisht, të gëzuar nga të gjithë njerëzit lokal. Ky lloj i aktivitetit do të, në terma të shkurtër dhe të mesme, vende të reja pune dhe të ardhurat, të cilat do të rritur standardin e jetesës në një qytet rurale. Kjo praktikë është ende i panjohur turistik në Ballkan, veçanërisht për shkak të dyshimit se ajo mund të jetë i frytshëm,”tha Fouque vjen nga Briançon, një komunë franceze të vendosura në Hautes-Alpes me një popullsi prej 130.000 banorë. Ai argumenton se, pas tridhjetë viteve të punës së, turizmi malor është që të bëhet një industri fitimi vjetor i të cilit është një miliard euro. Sipas Jovan Bozhinovski, përfaqësues i klubit të malit “Ljuboten” Tetovë, bashkëpunimi me Yves Fouque dhe Hautes-Alpes, mbështetur nga Ministria e Punëve të Jashtme të Francës, ishte nisur kryesisht nga Presidenti i ’Shoqata maqedonase e Tsiriviri Ndërkombëtare Guides Mountain Konstantin. Klubi i filloi shumë shpejt të punojnë së bashku me Aleancën Franceze të Tetovës dhe qyteti i Tetovës. Ky bashkëpunim ka rezultuar në disa projekte dhe një udhëzues turne në Malin Sharr.

“Objektivi ynë ishte për të përfunduar trajnimin e udhëzon në rrugë profesionale, të trajnuar të gjithë ata që janë të përfshira në turizmit malor, për të rritur ndërgjegjësimin e turizmit malor, mundësitë dhe planet e ardhshme në lidhje me zhvillimin e rajonit të malit Shar si një destinacion turizëm, broshurat zhvillimin dhe ardhur më në fund në kontakt të drejtpërdrejtë me klientët francez! E gjithë kjo na obligon që të vazhdojë të punojë në atë drejtim, duke punuar me njerëz që jetojnë në komunat, për të krijuar një infrastrukturë të përshtatshme malore, të nxitur dhe të shesë të gjitha në tregun ndërkombëtar!”Ai thotë dhe shpjegon se 70 për qind e mal pas sportit në Maqedoni janë shënuar tashmë, por ajo duhet të krijojë një infrastrukturë që plotëson nevojat e këtyre turistëve shtigje të lehta, hiking për 3 orë vende maksimale pushimi, bordet informacion mbi florën dhe faunën tipike për rajonin, si në Parkun Kombëtar të "Mavrovës.

Hapi i ardhshëm, sipas Bozhinovski, është ndërtimi i disa bujtina e vogla dhe shtëpitë malore të gjithë së bashku rrugën në këmbë, por ai theksoi se aktualisht nuk ka asnjë interes në financimin e këtyre projekteve. Megjithatë, ata do të konkurojnë për fondet IPA dhe do të kontaktojë me fakultetet e turizmit të interesit të nxënësve të zgjuar ".

Sipas ekspertit francez Fouque, se Maqedonia është mungon është një imazh. “Imazh mund të përmirësohet nga kontakti direkt me turistët vendas, për tregimet e botuar në revista dhe në faqet e internetit që janë lexuar dhe vizituar nga njerëzit e interesuar në fushën e turizmit malor dhe jo me videoklipe që njom turistë nga vendet perëndimore. Ju mund të gjeni të çuditshme, por Maqedonia është shumë më e madhe se sa ta imagjinoni,”përfundon Fouque.

Ky projekt është përfshirë edhe botimin e udhëzues malit “Një shëtitje në malet Shar” në katër gjuhë: maqedonisht, shqip, frëngjisht dhe anglisht. Përveç kësaj, komuna e Tetovës ka krijuar një website ku ju mund të gjeni një hartë interaktive e rajonit dhe një tavolinë turne do të jetë e hapur shumë shpejt. Përveç kësaj, katër përfaqësues të kësaj komune kanë vizituar Briançon frëngjisht qytet për të marrë trajnime mbi menaxhimin e burimeve të ujit dhe mbeturinave dhe organizimin e turizmit. Chambry Paul, drejtor i Aleancës Franceze të Tetovës, tha se të gjitha përpjekjet janë bërë për të grupit të dytë të turistëve francezë për t’u marrë më të mirë.

Si destinacion turistik i parë në botë, Franca, e bën të disponueshme, për një periudhë të gjatë, përvojat e tij në zhvillimin e trashëgimisë kulturore dhe të historisë së Maqedonisë dhe nxitja e zhvillimit të turizmit. shorelines mungesë, Maqedonia duhet të luajnë kartën e turizmit alternativ dhe të përpiqen të gëzojnë të qëndrueshme dhe më të madhe të këtij burimi ekonomik, ekspertë të turizmit tha frëngjisht. Duke pasur parasysh potencialin e madh turistik, disa partnerë francezë kanë vënë re aspekte të ndryshme të vendit. Në këtë drejtim, trajnime teknike për guidave turistike maqedonase të organizuar çdo vit që nga viti 2005 dhe në Shkollën e Hotele Trades dhe Turizmit është tani, tre vjet më parë, një partner me Organizatën Ndërkombëtare të Frankofonisë dhe la Ambasada e Francës dhe është gjithashtu duke bashkëpunuar me një shkollë në qytetin binjake të Dijon. Një shkëmbim është vendosur në mes të Fakultetit të Turizmit në Ohër dhe shërbimet e trajnimit të personelit teknik në Deauville, Normandi. “Katër përfaqësues të komunës së Tetovës qëndruan në Briançon në kursin e trajnimit në fushën e menaxhimit të burimeve të ujit dhe mbeturinave dhe turistike,” thotë Pali Chambry, drejtor i Aleancës Franceze Tetovë. Faqet e franceze “Mountain” revistës kanë qenë kohët e fundit pasuruar me një artikull në lidhje me malet Shar.

Maqedonia ka një kapital të madh natyror

“Maqedonia ka një kapital natyror, një florës dhe faunës që janë me vlerë të zbuluar. Unë shpresoj se shumë njerëz më shumë francezë të vijnë dhe të shohin bukurinë e vendit tuaj”, tha ambasadori i Francës në Maqedoni Zhan-Klod Schlumberger në konferencën për shtyp janë paraqitur rezultatet e bashkëpunimit të decentralizuar në mes të rajonit francez e Epërme Alpet dhe Komunës së Tetovës. Schlumberger ka vënë theksin në rëndësinë e këtij aktiviteti dhe ka shtuar se afër zhvillimin e turizmit në Maqedoni dhe Francë në nivelin e njeriut. “Bashkëpunimi mundëson përfaqësues të rajoneve dhe bashkive franceze të vijnë në Maqedoni dhe disa projekte. Franca i kushton rëndësi shumë për këto projekte. Ministria franceze e Punëve të Jashtme është një partner në këtë bashkëpunim,”theksoi Schlumberger.

Foto : autostradën Shkup-Tetovë. Popova Shapka. © Julie Quetier

Plani i internet faqes | © Conseil Régional de Basse-Normandie - Tous droits réservés
Région Basse-Normandie République de Macédoine Ministère des Affaires étrangères et européennes ALDA