e premte 22 qershor 2012
Accueil > shqip > Normandia e Poshtme > Risitë e Normandisë së Poshtme > Vizitoni Maqedoni Alain Tourret

Vizitoni Maqedoni Alain Tourret

Maqedoni - 6 korrik 2010

Vice-President i Normandi, Alain Tourret vizitoi Maqedoninë në Shkup dhe Ohër, të shoqëruar nga një delegacion i 26-29 qershor

Maqedonia dhe Normandisë

Maqedonia, shtet sovran në Ballkan, e cila ishte një parti të Jugosllavisë, të nënshkruar në 2007 një biznes të tre-vjeçare me rajonin e Ulët Normandisë. Një program i ri është i rrjedhshëm.

Me autorësinë e këtij projekti arrin në Philippe Duron, i cili u emërua në vitin 1997, kryetar i Francës Maqedonisë Grupi kur unë isha në krye të Polonisë. Zgjidhet president i Rajonit në 2004, Philippe Duron shpresuar se Ulët Normandisë të nënshkruar një marrëveshje bashkëpunimi me Maqedoninë.

Gjëja e çuditshme është si një rajon, për më tepër, një rajon i vogël, është kryer me pëlqimin e Quai d’Orsay në një partneritet shembullore me një shtet.

Fushat e bashkëpunimit janë të shumta: teknologjia e informacionit dhe politika e komunikimit të të rinjve vendor, medias, kulturës, trashëgimisë politike, sektorin e bujqësisë.

Unë karrige një delegacion që udhëtoi në mes të 26 dhe 29 qershor 2010 në Shkup, kryeqytet dhe Ohrit, në vendpushimin bregdetar kryesore se vetëm për ndeshjen me Caen.

Ohri priti herë të tretë një festival të përkushtuar për të kinemasë franceze në prani të Yves Boisset dhe aktorët. Unë përfitoj nga ky rast për të inaguruar një ekspozitë fotografike në Caen në frymën e impresionizmit francez. Zoran Letra, autor i fotografive është një francophile i vendosur. Ajo është gjithashtu kryetar i Ohrit festivalit.

Kryetari i komunës së Ohrit të kërkuar për të na takuar dhe kemi menduar, me mbështetjen e të gjitha qyteteve në Normandi vijnë në dyshe me homologët e tyre në Maqedoni, për të organizuar një javë në Ohër në 2011 rreth kulturës dhe filmit .

Kemi takohet me mbështetjen e vendosur të ambasadës, duke përfshirë edhe ambasadori Schlumberger Sir, Ministri i vetëqeverisjes lokale dhe Avokatit të Popullit, i akuzuar si në Suedi për të mbrojtur interesat dhe të drejtat e qytetarëve kundër shteti, autoritetet lokale dhe administratës.

Ne propozojmë që Instituti i të Drejtave të Njeriut të bëhet ekspert i zgjedhur nga Maqedonia, si pjesë e politikës së para-aderimit të Maqedonisë në Bashkimin Evropian.

Ministri dhe Avokati i Popullit do të në Normandi në shtator për të forcuar lidhjet tona dhe për të krijuar një partneritet të jashtëzakonshme.

Po, me të vërtetë, bashkëpunimi i decentralizuar e bëra në kushte të tilla është një domosdoshmëri jetike.

Plani i internet faqes | © Conseil Régional de Basse-Normandie - Tous droits réservés
Région Basse-Normandie République de Macédoine Ministère des Affaires étrangères et européennes ALDA