e premte 22 qershor 2012
Accueil > shqip > Normandia e Poshtme > Risitë e Normandisë së Poshtme > Marrëdhënie UE/Republika e Mëparshme jugosllave e Maqedonisë: Komiteti konsultativ paritar i CdR bën bilansin e përparuara të 2009.

Marrëdhënie UE/Republika e Mëparshme jugosllave e Maqedonisë: Komiteti konsultativ paritar i CdR bën bilansin e përparuara të 2009.

Unioni Evropian – Komiteti i Rajoneve - 3 nëntor 2009

Diskutimet përkrahëse të pranverës së kaluar në mes komitetit konsultativ praritar UE dhe Republikës së Mëparshme jugosllave e Maqedonisë (CCP-ARYM) i CdR kanë vazhduar me 29 tetorin në Bruksel.

Për të vazhduar diskutimet përkrahëse të pranverës së kaluar,Komiteti konsultativ paritar UE- Republika e Mëparshme jugosllave e Maqedonisë(CCP-ARYM) i CdR janë bashkuar këtë të enjte 29 tetor në Bruksel.

Përfaqësuesit e tij ishin të ftuar që të debatojnë për zhvillimet e freskëta të marrëdhënive UE- Republika e Mëparshme jugosllave e Maqedonisë dhe efektet e tyre mbi autoritetet ndërkombëtare gjithahstu edhe me disa pyetje mbi kapacitetin e thithjeve në nivelet lokale dhe rajonale të fondeve dhe programeve komunale.

Viti 2009 do të ishte gjithashtu i shënuar për Republikën e Mëparshme jugosllave të Maqedonisë, kandidate për anëtarësim që nga 2005, nga rekomandimin e bërë nga Komisioni evropian për hapjen e negociatave për anëtarësim, shteti duke përmbushur mjfatueshëm kriteret për anëtarësim (thënë nga Kopenhaga), në publikin e vet i titulluar « Strategjia e zgjërimit 2009-2010. » Për veç kësaj Komision evropian kishte tashmë vendosur në korrikin e kaluar të liberalizoj regjimin e vizave për qytetarët e shtetit.

Me prenzencën e ministritë të kolektiviteteve lokale të Republikës jugosllave të Maqedonisë, Musa Xhaferi,për Bodker Andersen,Marie de Kolding (DK/PES) dhe nënkryetare e Komitetit konsultativ paritar ka nënvizuar: « Ne, përfaqësues të kolektiviteteve lokale dhe rajonale, ne jemi sot akorduar për të thënë që dinamika pozitive e cila njeh procesin e anëtarësimit duheshte të jetë i mbështetur. Ne kemi mundësi dhe duhet të kobntribojmë konkretisht në realizimin e kritereve politike,ekonomike dhe demokratike. «

Përfaqësuesit e CCP kanë patur gjithashtu mundësi të këmbejnë informata, përvoja dhe praktika të mira që më mirë të vlerësojnë zhvillimin e rajoneve dhe qyteteve të Republikës së Mëparshme jugosllave të Maqedonisë. Marian Ristevski, Kryebashkiak i Prilepit, qyteti i katërt shtetëror, ka pikërsiht sjell një shembull nga komuna e tij për të ndarë disa propozime për të inkurajuar bashkëpunimet në mes komunat e Republikës së Mëparshme jugosllave të Maqedonisë dhe ajo të UE.

Komiteti konsultativ paritar është udhëhequr nga Per Bodker andersen, Marie Kolding (DK/PES), dhe Zoranco Aleksov, Komuna e Shtipit (ARYM). Punimet e CCP shoqëron paritarisht të zgjedhurit lokal të UE dhe Republikës së Mëparshme jugosllave të Maqedonisë, gjithahstu edhe nga zëdhënës nga bota universitare, ekonomike dhe institucionale.

Plani i internet faqes | © Conseil Régional de Basse-Normandie - Tous droits réservés
Région Basse-Normandie République de Macédoine Ministère des Affaires étrangères et européennes ALDA